Egyszeri támogatás vagy életjáradék

Tájékoztatás a hadigondozottak ellátásának szabályairól

2017. május 31., 20:08 , 855. szám
Dr. Mélykuti Ferenc

Magyarország Beregszászi Konzulátusán tájékoztatta a kárpátaljai magyar sajtó képviselőit dr. Mélykuti Ferenc beregszászi magyar vezető konzul a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező, határon túli hadigondozottak ellátásának anyaországi szabályozásáról. A tájékoztatót a vonatkozó jogszabály januári megváltoztatása, illetve az tette szükségessé, hogy egyre többen keresik meg a konzulátust az említett ügyben.

A vezető konzul elmondta, az ellátást a II. világháborúban vagy a harci cselekmények során elesett magyar állampolgárságú katonák és polgári személyek özvegyei és gyermekei, illetve a fenti események során súlyosan megsebesült katonák, a harci cselekmények során fogyatékot elszenvedettek, továbbá azok házastársai, testvérei, féltestvérei és gyermekei igényelhetik, amennyiben magyar állampolgárok, vagy rendelkeznek magyar igazolvánnyal, esetleg hozzátartozói igazolvánnyal. De csak akkor igényelhetik például a gyermekek, ha a szülő hadirokkanttá válásakor a gyermek nem volt idősebb mint 16 éves, vagy amennyiben felsőoktatási intézménybe járt, nem volt idősebb 25 évesnél. A törvénymódosításnak nincs záródátuma, ez azt jelenti, hogy bármikor, ha az érintett korabeli vagy bármi más hivatalos okiratokkal, esetleg tanúkkal igazolni tudja felmenője sebesülését és hozzá fűződő családi kapcsolatát, bátran kérheti a hadigondozott családtagjának járó egyösszegű térítést, esetleg életjáradékot. Az eljáró hatóság a nem magyar nyelvű dokumentumok hitelesített magyar fordítását is kéri. A szükséges dokumentumok megléte esetén a kormányhivatal.hu című honlapról le lehet tölteni a kérelemhez kitöltendő és a nyilatkozatokhoz szükséges formanyomtatványokat, a kérelmet Budapest Főváros Kormányhivatalába vagy a konzulátusra kell eljuttatni. A beregszászi konzulátuson további tájékoztatást a 15-ös ablaknál nyújtanak, illetve ott lehet benyújtani a kérelmet.

Dr. Mélykuti Ferenc elmondta, hogy a 2015-ben elfogadott, eredetileg csak magyar állampolgárokra vonatkozó törvényt 2017. január 1-jével módosította a magyar Országgyűlés, így például Ukrajna esetében idén már akkor is elfogadják a kérelmet, ha valaki nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de van magyar igazolványa vagy magyar hozzátartozói igazolványa. Az életjáradék esetében az öregségi nyugdíjminimum 30 százalékát folyósítják havonta a hadigondozott családtagnak vagy hadiárvának, ami jelen pillanatban 8 550 Ft. Az egyösszegű térítés a jogosultságtól függően 50 ezer forinttól 250 ezer forintig terjedhet.

Badó Zsolt