Gyermeknapi Irka-buli

2017. május 31., 08:24 , 855. szám

Több mint száz Irka-olvasó részvételével május 30-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán ünnepeltük meg idén is a nemzetközi gyermeknapot.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) gyermeklapja, az Irka hagyományos gyermeknapi matinéjára ez alkalommal azok a gyermekek kaptak meghívást egész osztályukkal együtt, akik a lap 2016. évi utolsó számában megjelent rejtvényeket helyesen fejtették meg, s a beküldők közül nyertesként kerültek ki. A gyerkőcök számára a meghívás így tehát egyfajta jutalom, számunkra, az Irka szerkesztői számára pedig lehetőség arra, hogy személyesen is találkozhassunk azokkal, akik rendszeresen olvassák az Irkát, s akikért a lapszámok készülnek.

A program kezdetén Weinrauch Katalin, a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett kárpátaljai gyermekköltő, az Irka állandó szerzője emlékezett az Irka-gyereknap hagyományáról, illetve két versével köszöntötte a jelenlévőket. Polyák Anita, a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének hallgatója János és az ő nagyakaratú felesége című saját meséjével szórakoztatta a főként elemi iskolásokból álló hallgatóságot.

Idei gyermeknapunk fő fellépője a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány közbenjárásának köszönhetően a nyíregyházi Tüneth Együttes volt. Bár az együttes sajnos nem tudott teljes létszámmal érkezni hozzánk, a jelenlévő tagok, Bálint Pál, Martinovszky István és Radó Tibor igazi koncerthangulatot varázsoltak a színpadra. Előadásukban magyar, főként nyíregyházi költők általuk megzenésített verseit adták elő, megénekeltetve természetesen a fiatal közönséget is.

Hangjukon kívül ügyességüket is bizonyíthatták vendégeink. Gabóda Éva, a főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszékének tanára, az Irka Döngicsélő rovatának szerkesztője és a főiskola elsőéves óvodapedagógus szakos hallgatói segítségével fonalbabát és karkötőt készítettek.

A program zárásaként a fent említett nyertesek is megkapták jutalmukat. Demeter Jázmin-Ramóna rafajnaújfalui, Viszockij Karolina csapi, Váradi Gyula mezőkaszonyi, László Antónia salánki és Gál Bianka kisdobronyi olvasónkat, rejtvényfejtőnket egy-egy könyvcsomaggal jutalmaztuk.

Az idei Irka-buliról a Dorcas Nemzetközi Segélyszervezet jóvoltából a gyerekek az emlékeken és az általuk készített játékokon túl plüssjátékot és édességet is hazavihettek.

A programon jelen lévő fellépőknek, gyerekeknek és kísérőtanároknak ezúton is köszönöm, hogy együtt ünnepelhettünk.

Espán Margaréta,
az Irka főszerkesztője