IV. Kárpátaljai Katolikus Családi Nap Beregszászban

2017. május 31., 10:28 , 855. szám

A Beregszászi Római Katolikus Egyházközség, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében május 27-én negyedik alkalommal szervezték meg a hagyományos katolikus családi napot. A szervezők célja a rendezvénnyel, hogy felhívják a figyelmet a családok fontosságára, és biztassák a házaspárokat a gyermekvállalásra.

A rendezvény a kora délelőtti órákban vette kezdetét. Molnár János beregszászi plébános köszöntött mindenkit, majd zenés áhítattal, a napra való ráhangolással folytatódott az esemény, melyet a Trinitas Band dicsőítő zenekar végzett. A zenés ráhangolódást követően a felnőttek számára Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató tartott előadást a bizalomról.

Amíg a felnőttek komoly témában mélyedtek el, a gyerekek sem unatkoztak, hiszen a szervezők őket is színes programokkal várták. A legkisebbek szórakoztatásáról a beregszászi Bagolyvár Bábcsoport gondoskodott, a társulat Szent Lászlóról szóló meséjét mutatta be a kicsik nagy örömére. Az idősebbek ügyességi vetélkedőkön vehettek részt. A beregszászi katolikus plébánia udvarán kézművesek tucatja várta az érdeklődőket, hogy valami egészen különlegeset taníthassanak.

A kora délelőtti programokat követően Sás Károly zeneszerző, író előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A művész bábok és gyerekhangszerek segítségével interaktív előadásban igyekezett megmozgatni minden jelenlévőt. A szervezők az ebédről sem feledkeztek meg, minden résztvevőt finom bográcsgulyással és töltött káposztával vártak.

A nap második felében kulturális műsor vette kezdetét, melyen a beregszászi Rezeda Néptánccsoport kis- és nagycsoportjának produkcióit tekinthették meg, valamint Török Mátyás és Taracközi Lídia sárközi ugrós táncokat adott elő. Az Emília Vonósnégyes klasszikus és modern darabokkal igyekezett szórakoztatni közönséget. A sportpályán a nagyberegi biciklis akrobaták ügyes mutatványaikkal várták az érdeklődőket.

A nap sztárvendége Farkas Tünde flamencotáncos-énekes volt, aki zenésztársaival, Nyíri Lászlóval és Demeter Lászlóval érkezett Beregszászba. A trió moldvai, gyimesi népdalokat és pünkösd előtti szakrális népdalokat énekelt.

A program végén a szervezők átadták a tavasszal meghirdetett Szent László-rajzpályázat nyerteseinek ajándékcsomagjait. Ezt követően szentmise vette kezdetét, melyet Majnek Antal püspök celebrált a téglási katolikus kórus közreműködésével.

A negyedik katolikus családi napra egész Kárpátaljáról érkeztek családok, hogy együtt ünnepeljék és méltassák a legfontosabb köteléket, a családot.

Váradi Enikő