Ösztöndíjfelhívás

2017. június 4., 11:11 , 855. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma által folyósított támogatás felhasználásával ösztöndíjat hirdet Magyarországon szerzett felsőfokú oklevelek (diplomák) és PhD/DLA fokozatok ukrajnai honosításának támogatására ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára a 2017. évben.

Az ösztöndíjfelhívás tartalmát a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által működtetett Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács határozta meg.

A jelentkező az ösztöndíjra való jelentkezéssel elfogadja a következőket:

• Kizárható az a jelentkező, aki az adatlapon valótlan, hamis adatot szolgáltat, ilyen nyilatkozatot tesz a jelentkezés benyújtásakor, illetve valamely, a jelentkező elbírálását érintő valós tényt, adatot elhallgat.

• Az értékeléshez pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolandó a jelentkezéshez.

• A beérkezett jelentkezési kérelmek értékelését a Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács végzi.

– elsősorban a honosított diplomáknak (okleveleknek) és fokozatoknak szülőföldön történő hasznosulása alapján – különös tekintettel a jelen pályázati felhívásban a pályázati feltételeknél meghatározott előnyben részesítésről szóló kitételekre;

– másodsorban az 1. és 2. pályázati kategóriák esetében az egyetemi/főiskolai záró- vagy államvizsgajegyek átlaga és a szakdolgozat (diplomamunka) minősítése alapján; a 3. pályázati kategória esetében a PhD/DLA fokozat minősítése;

– a fentieken túl a lebonyolító, a Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács által jóváhagyott pontrendszert is felhasználhat a beérkezett jelentkezési kérelmek elbírálásához.

Az ösztöndíjra jelentkezhet minden olyan ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személy, aki

• valamely magyarországi felsőoktatási intézményben (Magyarországon vagy határon túli kihelyezett képzési helyen) megszerzett

– felsőoktatási alapképzéses (bachelor /BA, BSc/) vagy főiskolai szintű diplomáját (oklevelét); vagy

– felsőoktatási egységes, osztatlan képzéses (mesterfokozatot nyújtó vagy egyetemi szintű), vagy mesterképzéses (MA, MSc), vagy kiegészítő alapképzéses (egyetemi szintű) diplomáját (oklevelét);

• valamely magyarországi felsőoktatási intézmény doktori (PhD/DLA) képzésében szerzett fokozatát

Ukrajnában az illetékes állami hivatalnál* sikeresen honosíttatta (elismertette, nosztrifikáltatta).

* Ukrajna Oktatási Minisztériumának Akkreditálási, Licenzálási és Nosztrifikálási Hivatala, vagy Ukrajna Felsőfokú Atesztálási Bizottsága (VAK), illetve annak jogutódja.

A jelentkezésből kizáró általános feltételek:

• Nem jelentkezhetnek a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alá nem tartozó személyek.

• Nem jelentkezhetnek a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező személyek.

• Nem részesülhetnek támogatásban azok a személyek, akik a korábbi években a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vagy annak jogelődjei és a Balassi Intézet által a Magyarországon szerzett felsőfokú oklevelek (diplomák) és PhD/DLA fokozatok ukrajnai honosításának támogatására ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára pályázaton támogatást nyertek.

Ösztöndíj-kategóriák és további jelentkezési feltételek:

1. Magyarországi felsőoktatási alapképzéses (bachelor /BA, BSc/) vagy főiskolai szintű diplomák (oklevelek) honosításának támogatása.

A támogatás összege személyenként 50.000,- Ft, azaz ötvenezer forint.

2. Magyarországi felsőoktatási egységes, osztatlan képzéses (mesterfokozatot nyújtó vagy egyetemi szintű), vagy mesterképzéses (MA, MSc), vagy kiegészítő alapképzéses (egyetemi szintű) diplomák (oklevelek) honosításának támogatása.

A támogatás összege személyenként 75.000,- Ft, azaz hetvenötezer forint.

3. Magyarországi felsőoktatási intézmény doktori (PhD/DLA) képzésében szerzett doktori fokozatok honosításának támogatása.

A támogatás összege személyenként 150.000,- Ft, azaz százötvenezer forint.

Mindhárom (1., 2. és 3.) kategóriára vonatkozó további feltételek:

A jelentkezési kérelmek elbírálásában kiemelt előnyben részesítendők a szülőföldi (ukrajnai) III–VI. szintű akkreditált állami felsőoktatási intézményben főállásban (munkaviszonyban vagy megbízási szerződéssel) magyar nyelven órarend szerinti oktatói tevékenységet folytató pályázók. A pályázatok elbírálása során előnyben részesítendők még

• a szülőföldi (ukrajnai) III–VI. szintű akkreditált állami felsőoktatási intézményben óraadóként magyar nyelven, illetve főállásban vagy óraadóként nem magyar nyelven órarend szerinti oktatói tevékenységet folytató pályázók;

• a szülőföldi (ukrajnai) közoktatásban (általános vagy középiskolában) főállásban tanítói, tanári tevékenységet folytató pályázók.

A jelentkezéseket 2017. június 12-től lehet benyújtani.

A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2017. augusztus 31.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy hiánypótlásra nincs lehetőség!

Az érdeklődők az alábbi címen és telefonszámon kaphatnak további részletes felvilágosítást a pályázatról, a pályázati adatlapról (mely beszerezhető lesz ugyanitt):

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, Agora Információs Központ, Cím: Beregszász, Kossuth tér 6., Pf. 33.; Tel.: 00 380-31-41-4-29-68/ 149-es mellék; Fax: 00 380-31-41-234-62; e-mail: agora@kmf.uz.ua