A 9–10. osztályosok közel egyharmada már kipróbálta a dohányzást

2017. június 11., 16:49 , 856. szám

A kárpátaljai iskolák 9–10. osztályosai körében a megkérdezettek 30%-a már megpróbálkozott a dohányzással – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Zakarpattya Online ismertet.

Valentina Sevcsuk, a Gyakorlati Pszichológia, Szociális Munka és Korrekciós Oktatás Központ vezetője a portálnak elmondta, hogy az Ifjúság és a jogsértő magatartás kérdőív alapján végzett felmérésből kitűnt, a megkérdezett fiúk 3%-a, valamint a lányok 1%-a naponta dohányzik, miközben a fiúk 4%-a és a lányok 1%-a hetente 1-2 alkalommal gyújt rá.

A szakemberek rámutatnak, a gyerekek rendszerint 10-11 éves korukban gyújtanak rá először. A fő okok az érzelmi labilitás, a kísérletező hajlam, a kockázat izgalma, a vágy, hogy felnőttnek érezhessék magukat.

Szvjatoszlav Popovics, a kárpátaljai megyei addiktológiai (narkológiai) szakrendelő pszichológus szakorvosa a betegeikre vonatkozó statisztikai adatokat ismertetve jelezte, a kábítószer- vagy alkoholfüggőséggel kezelt betegek közel 70%-a dohányos. Többségük a cigarettától is megpróbál szabadulni a kezelés alatt, de a statisztikák tanúsága szerint csupán 7%-uk tud önállóan leszokni a dohányzásról.

A szakértők azt tanácsolják a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy ne egyszerűen csak tiltsák a gyerekeknek a dohányzást, hiszen ez nemegyszer a kívánttal ellentétes hatást váltja ki, hanem értessék meg velük, hogy a felnőtté válás során jelentkező minden probléma megoldható elemzéssel és a helyes döntések meghozatalával. Emellett fontos felhívni a figyelmet az egészséges életmód előnyeire.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)