Életbe lépett az EU-s vízummentesség

2017. június 11., 22:07 , 857. szám

Petro Porosenko június 11-én, vasárnap az Ungvár–Felsőnémeti nemzetközi teherforgalmi határátkelőn találkozott kollégájával, Andrej Kiskával, Szlovákia köztársasági elnökével.

Az ukrán államfő a megjelentekhez fordulva kiemelte, hogy az ukrán állampolgárok európai vízummentességének életbe lépése történelmi pillanat, és mindenkit köszöntött ebből az alkalomból.

Az Ungvári 8. Számú Középiskola egyik tanulója átnyújtotta Petro Porosenkónak a szimbolikus kulcsot, és az elnök kinyitotta az ukrán biometrikus útlevél borítófedelét ábrázoló jelképes ajtót, amely túloldalán szlovák kollégája várt rá. Ezt követően a két államfő rövid köszöntőt mondott.

„Valójában nagyon régóta vártunk arra, hogy leromboljuk az Ukrajnát az Európai Uniótól eddig elválasztó „papírfüggönyt”. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna hatalmas reformokat hajtott végre. Mi együtt, közös erőfeszítéssel megváltoztattuk az országot, európai partnereink pedig betartották szavukat, és az Európai Unió, a barátaink és a partnereink kitárták az ajtót a 45 milliós ország számára.

Meggyőződésem, hogy június 11-e örökre bekerül Ukrajna történelmébe mint országunk végleges kilépésének napja az Orosz Birodalomból és Ukrajna visszatérésének a napja az európai népek családjába” – mondta Porosenko.

Az ukrán államfő rámutatott, hogy épp az európai értékekért kezdték el három és fél évvel ezelőtt az ukránok a Méltóság forradalmát, reformokat és európai integrációt követelve.

– Ma megvalósult a nép akarata, közösen elértük első rendkívüli jelentőségű vívmányunkat – jegyezte meg örömmel az elnök.

Petro Porosenko saját és felesége biometrikus útlevelét felmutatva kiemelte, ez az útiokmány minden egyes ukrán állampolgár számára megnyitja az ajtót Európába. Nem kell bele vízum, amiért fizetni kellett, nincs többé fölösleges papírmunka, hosszú sorban állás. Ez jelentősen megnöveli az ukrán útlevél értékét.

– Mától minden ukránnak lehetősége nyílik arra, hogy fantasztikus kávét igyon Pozsonyban, Varsóba utazzon, vagy ellátogasson a bécsi operába – mutatott rá az elnök és közölte, hogy az ukrán fél a maga részéről új vonatokat indított a szomszédos országokba, a vám- és határőrszolgálattal közösen fejlesztik a határátkelőket, a szlovák, a lengyel, a román és a magyar partnerekkel a barátság és a bizalom szimbólumaként közös ellenőrzést fognak bevezetni.

– Minél nagyobb haladást mutatunk a reformok megvalósítása terén, annál több érvünk lesz, hogy EU-tagságot is kapjunk, mert Ukrajna európai ország – összegezte az elmondottakat Petro Porosenko, és köszönetet mondott jó barátjának, az ukrán egységesség, a szuverenitás, a reformok szilárd támogatásáért.

A magas szintű találkozó végén a két ország államfője közös fényképeket, szelfiket készített az ifjúsággal, majd az ungvári járási Derenyivszka Kupilj szanatóriumba siettek, ahol találkoztak az ATO-ban részt vett családok gyerekeivel, akik a magyar állam jóvoltából Magyarországon, a Velencei-tónál fognak üdülni.

Rehó Viktória

 

Vízummentesség: eufória és valóság

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat adatai szerint az ország 157 határátkelőjét szerelték fel biometrikus ellenőrző berendezéssel, amelyek közül 32 az EU határain zökkenőmentesen működik.

Ukrajna Külügyminisztériumának adatai alapján vasárnap az ukránok csupán 2,8%-a lépte át az EU-s határokat biometrikus útlevéllel. A június 11-ei adatok szerint 24.00 óráig összesen 59 627 ukrán állampolgár utazott be az Európai Unió területére, közülük 11 237 biometrikus útlevéllel, ebből 1682-en vízum nélkül. Így az EU-ba tartók közül csupán közel 3% élt a vízummentesség lehetőségével.

Oleh Szlobogyan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat sajtótitkára Facebook-oldalán a következőket írta: a június 12-ei adatok szerint 1894 honfitársunk élt a vízummentesség lehetőségével, 78%-uk közúti és vasúti határátkelőn, 22%-uk pedig légúti határátkelőn hagyta el Ukrajnát. A legnépszerűbb továbbra is Lengyelország, az ukránok 63%-a utazott ebbe az országba.

A különböző források adatai alapján a vízummentesség első napján 4-5 polgár belépését tagadták meg az illetékesek a határon, minden esetben korábbi migrációs törvénysértés miatt: valakinek lejárt az útlevele, vagy korábban már túllépte az EU területén engedélyezett tartózkodás időtartamát.

Ukrajna Állami Fiskális Szolgálatának sajtószolgálata a következő adatokat hozta nyilvánosságra: Voliny, Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lemberg és Csernovic megyékben a vámhivatalok 2017-es napi átlagához képest a vízummentesség életbe lépésétől kezdve 7%-kal nőtt az EU-ba utazók száma. A legtöbb utas a Lembergi Vámhivatal hatáskörébe tartozó határátkelőkön keresztül utazott külföldre – 25 031 az átlagos napi 23 680-nal szemben – és Kárpátalja határátkelőin 17 961 személy a 14 009 korábbi napi átlaggal szemben.

16 263 személygépkocsi és 2 338 tehergépjármű lépte át a határt. Ezek száma a 2017-es napi átlaghoz képest 16, illetve 18%-kal nőtt.

A vízummentesség bevezetésével az ukrán biometrikus úti okmány 16 helyezéssel feljebb került a Global Passport Power Rank 2017-es népszerűségi listáján. Jelenleg az ukrán állampolgárok útlevele Grenadával együtt a 30. helyen szerepel és 119 országba utazhatunk vele vízum nélkül. Korábban az ukrán útlevél a 46. helyen volt, és a világ 87 országába lehetett vele vízum nélkül utazni. Magyarország úti okmánya egyébként a 10. helyen szerepel és 151 országba biztosít vízummentes beutazást.

Nos, néhány nap kevés a komoly következtetések levonásához. Az olvasóinkra bízzuk, döntse el ki-ki saját szemszögéből, mit jelent számára vízummentesség.

R. V.