Nincs botulizmus elleni gyógyszer Ukrajnában

2017. június 13., 12:58 , 857. szám

Jelenleg Ukrajnában nincs speciálisan a botulizmus kezelésére szolgáló gyógyszer – jelentette az RBK–Ukrajina az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása nyomán.

Az előállt helyzet annak a következménye, hogy 2014-ben lejárt a botulizmus elleni oltóanyagok állami regisztrációjáról kiadott szertifikát, s a bejelentő, aki a szer hatásáért, minőségéért és biztonságosságáért felel, máig nem kezdeményezte a regisztrációs eljárás újbóli megindítását.

A közlemény szerint az egészségügyi tárca több ízben megkereste a potenciális bejelentőket és gyártókat a szer ukrajnai bejegyzésének kezdeményezését illetően, ám a jogszabályok értelmében sem a minisztérium, sem más egészségügyi szervezetek nem szerezhetik be ezeket a készítményeket, amíg a bejegyzésük meg nem történik.

Jelenleg a hasonló készítményeket egyedül nemzetközi szervezetek közvetítésével lehet legálisan beszerezni. Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre és az engedélyezett készítmények hiányára az Egészségügyi Minisztérium segítséget kért a nemzetközi szervezetektől a szükséges immunbiológiai készítmények beszerzéséhez humanitárius segély formájában.

A tárca elvégezte a magas halálozási arányú fertőző betegségek (diftéria, veszettség, tetanusz, botulizmus, malária) elleni készítmények központi beszerzésének állami programjához szükséges számításokat, ami az idei költségvetés módosítását követően lehetővé teszi a gyógyszerek beszerzését – áll közleményükben.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy június 8-án Szumiban életét vesztette egy 38 éves mentős, aki füstölt halat fogyasztott.

(rbc.ua/Kárpátalja)