Az ukránok közel fele nem akar biometrikus útlevelet

2017. június 22., 16:29 , 859. szám

Ukrajna polgárainak közel a fele egyáltalán nem szándékozik biometrikus útlevelet igényelni – derül ki az Ilko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ szociológiai szolgálata által végzett felmérésből, amelyet a Szabadság Rádió ismertet.

A szociológusok adatai alapján jelenleg a lakosság 34%-a rendelkezik útlevéllel, ezek 7%-a az új típusú biometrikus okmány.

A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek 45%-a egyáltalán nem szándékozik biometrikus útlevelet igényelni, 13% pedig még nem döntött ebben a kérdésben.

Emellett a válaszadók 28%-a közölte, hogy tervezik az okmány megszerzését, de csak később, s 7% kíván biometrikus útlevelet készíttetni még idén.

A felmérést június 9–13. között végezték 2018, 18 évesnél idősebb személy megkérdezésével Ukrajna valamennyi régiójában (a megszállt területek kivételével).

A Szabadság Rádió emlékeztet: ahhoz, hogy az ukrán polgárok élni tudjanak az Európai Unió (EU) által számukra biztosított vízummentes beutazás lehetőségével, biometrikus útlevélre van szükségük, s amennyiben belépéskor kérik a határőrök, igazolniuk kell úti céljukat, valamint fizetőképességüket.

Június 11-én lépett hatályba a vízumliberalizáció az ukránok számára, akik mostantól bármely 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az EU, illetve a schengeni övezet országaiban.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)