Az év végéig mintegy 20%-kal drágulhat a hús

2017. június 24., 18:40 , 859. szám

Ukrajnában még mintegy fél éven keresztül havonta néhány hrivnyával emelkedni fog a hús ára, a drágulás összességében elérheti a 20%-ot – közölte az UNN hírügynökséggel Olekszij Dorosenko, az Ukrajnai Kereskedelmi Láncok Beszállítói Szövetségének igazgatója.

„Még legalább fél évig tapasztalni fogjuk a húsárak emelkedését, de az emelkedés fokozatos lesz. Éppen azért, mert ha most egyszerre megemelnék az árakat mintegy 20 százalékkal – ami végeredményben úgyis be fog következni –, ugyan ki fog vásárolni a jelenlegi vásárlóerő mellett?” – mutatott rá Dorosenko.

Hozzátette, minden hónapban drágulni fog néhány hrivnyával a sertés- és a marhahús egyaránt.

Ami viszont az alapvető zöldségeket illeti, Dorosenko nem jósol jelentős áremelkedést, annak ellenére sem, hogy csökkentek a vetésterületek. „Nem látok okot erre (az áremelésre)” – jelezte a szakember.

Szavai szerint a vetésterületeket azért csökkentették a termesztők, mivel tavaly nagy volt a termés, ami az árak csökkenéséhez vezetett.

Az UNN ugyanakkor emlékeztet, hogy májusban áprilishoz képest legnagyobb mértékben a zöldségek (16,7%), valamint a gyümölcsök (12,8%) drágultak.

(unn.com.ua/Kárpátalja)