Több mint kétezren tettek sikeres vizsgát

Tanúsítványátadás a magyar nyelvtanfolyamok résztvevőinek

2017. június 27., 20:05 , 859. szám

Június 21-én Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában vehették át tanúsítványaikat ünnepélyes keretek között azok, akik sikeresen befejezték a főiskola és Magyarország kormánya által ukrán anyanyelvűek számára meghirdetett magyar nyelvtanfolyamot. Az ingyenes magyar nyelvoktatást a tavalyi év novemberében hirdették meg, december első hetében kezdődtek a foglalkozások 46 kárpátaljai településen, 52 helyszínen. Összesen 3605 személy kezdett magyarul tanulni, akik közül 2216-an el is végezték a tanfolyamot, ők vehették át most okleveleiket Grezsa István kormánybiztostól és Brenzovics László parlamenti képviselőtől. A program rendkívüli sikerességét jelzi, hogy 226 csoportban 117 oktató foglalkozott eddig a magyarul tanuló kárpátaljaiakkal, de a július 1-től induló képzésre már több mint 4000-en jelentkeztek.

Váradi Natália, a Rákóczi-főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője lapunknak elmondta: „December elejétől június 22-ig tartottak a foglalkozások, június 22-én még vizsgák zajlottak a legtöbb helyen. 120 órát tanulták a magyar nyelvet mind a 226 csoportban. Hatéves volt a legfiatalabb, és 81 éves a legidősebb hallgatónk. A legtöbben azért kezdtek magyarul tanulni, mert szeretnének tovább tanulni, vagy turisztikai szempontból fontos ez számukra. Illetve nagyon sokan azt mondták, hogy munkavállalás céljából szeretnének megtanulni magyarul, vannak, akik a jó hírű magyarországi egészségügyi ellátás miatt szeretnének megismerkedni nyelvünkkel, baj esetén ott szeretnének orvoshoz fordulni. De a legtöbben csak utazgatni szeretnének Magyarországon, úgy gondolják, hogy a nyelvtudás birtokában kinyílik számukra a világ, különösen most, a vízumkényszer eltörlésével.”

Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos köszöntő beszéde elején elismeréssel szólt azokról, „…akik szláv nyelvtudás birtokában megpróbáltak egy olyan bitang nehéz nyelvet, mint a magyart, elsajátítani, kinek-kinek saját vérmérséklete szerinti szinten, hisz nagyon nehéz magyarul tanulni, ezt mindenki mondja, aki megpróbálkozott már vele. Magyarország kormánya azért támogatja ezt a nyelvtanfolyamot, azért segíti a magyar nyelv tanulását elhatározókat, mert meggyőződésünk az, hogy ez olyan hidakat tud építeni két nemzet, két kultúra és két állam között, amelyek sokkal erősebbek azoknál, amilyeneket egy politikai kapcsolatban ki lehet építeni. Aki egy másik ország, egy másik nemzet nyelvét tanulja, az egyúttal belepillanthat annak kultúrájába. Jobban megértheti a magyar anyanyelvet használók közösségét, azt a 150 ezer honfitársunkat, akik itt laknak Kárpátalján, és ugyanúgy azt a tízmillió magyart, akik Magyarországon laknak. Ez a mai ünnepség lezárja a nyelvtanfolyamot és megnyitja egy új tanfolyam előtt a kaput. Kifejezetten örömmel értesültem arról, hogy több mint négyezren jelentkeztek a július elsején induló újabb nyelvtanfolyamokra” – hangsúlyozta Grezsa István, aki azt ígérte a jelenlévőknek, hogy amíg lesz akár csak egy ember Kárpátalja többségi társadalma részéről, aki magyarul akar tanulni, azt Magyarország kormánya támogatni fogja. A kormánybiztos cáfolta a magyar kormány állítólagos hátsó szándékairól szóló, az ukrán sajtóban megjelent állításokat. Mint fogalmazott: „Mi azt szeretnénk, hogy mindenki maradjon meg annak, aminek született: jó ukránnak, jó ruszinnak, jó románnak, jó szlováknak, ahogy mi is szeretnénk megmaradni jó magyarnak.”

Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul elmondta: „A nyelv sok minden lehet: a kommunikáció, a kapcsolattartás, a kultúra átadásának eszköze. Sőt, a nyelv tulajdonképpen maga a kultúra. Önök elvégezve ezt a tanfolyamot új ismeretek, új lehetőségek birtokába jutottak, ahogy kormánybiztos úr is említette, lehetőséget kaptak arra, hogy bepillantsanak egy új kulturális térbe, amit a magyar kultúra jelent. Minden elismerésem az önöké, hisz a mi nyelvünk nem könnyű…” A magyar főkonzul sikereket kívánt a tanfolyamot befejező 2216 személynek a magyar nyelv hasznosításához, arra kérve őket, hogy szolgálják Magyarország és Kárpátalja, illetve Magyarország és Ukrajna kapcsolatait.

Brenzovics László, Ukrajna Legfelső Tanácsának képviselője, a KMKSZ elnöke megköszönte a magyar kormánynak és Grezsa István kormánybiztosnak azt a támogatást, amelyet a nyelvtanfolyamokhoz nyújtott. Megköszönte a tanárok munkáját, a tanulóknak pedig azt, hogy ügyes-bajos dolgaik mellett elhatározták, hogy megtanulnak magyarul. A jelentkezők kétharmada a tanfolyamot el is végezte és sikeres vizsgát tett. A nyelvtanulás kapcsán viccesen megjegyezte: „A bábeli torony építése óta ez a dolog eléggé nehézzé vált a világban, a nyelvismeret hiánya miatt van a sok félreértés. Ezért is jelentős előrelépés egymás nyelvének megismerése, különösen azon népek számára, akik egymás mellett élnek. Remélem, hogy önöknek köszönhetően népeink jobban megismerik egymást, önök több ezren elősegítik a békés egymás mellett élést, és gazdagítani fogjuk egymás kultúráját.”

Badó Zsolt