A kárpátaljai magyar pedagógustársadalom munkájának elismerése

2017. június 28., 10:32 , 859. szám

Két jelentős elismerés is érte a kárpátaljai magyar pedagógustársadalmat az elmúlt napokban, mindkettő negyedszázad kitartó, elkötelezett munkájának gyümölcse: június 16-án Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjban részesült a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), június 24-én pedig Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke vehetett át Magyar Örökség Díjat.

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjakat idén a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ által szervezett Országos Tehetséggálán adták át. A díjjal 2013 tavasza óta ismerik el a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi pedagógusokat és más tehetségsegítő szakembereket, szervezeteket. A díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis a „Jótól jót tanulni” latin közmondásból ered.

Az idei alkalmon beszédet mondott Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár is. „A fiatalok teljesítménye mögött mindig ott van az őket segítő pedagógus, tehetségsegítő szakember munkája” – mondta. „Ma azokat a pedagógusokat, segítőket ismerjük el, akik nemcsak a kötelező feladatukat végzik el, hanem többletenergiát, többlet-odafigyelést adnak, akik munkájukat nemcsak elvégzik, de feladatukat magas színvonalon, igényesen látják el” – hívta fel a figyelmet a pluszerőfeszítés jelentőségére.

Összesen 56 pedagógus, szakember, szervezet vehetett át Életműdíjat, illetve Kiváló tehetséggondozó, Kiváló tehetségfejlesztő, Kiváló tehetségsegítő, Kiváló tehetséggondozó szervezet díjat.

A Kiváló tehetséggondozó szervezet díjakat azok a tehetséggondozó szervezetek érdemelhetik ki, amelyek legalább öt évre visszamenőleg folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeznek, amelynek jelentős hatása igazolható a tehetséges gyermekek, fiatalok körében. E díjak egyikét idén a KMPSZ érdemelte ki.

Ugyancsak Budapesten osztották ki az újabb Magyar Örökség Díjakat. A június 24-i eseményen vehette át az elismerést Orosz Ildikó, az általa alapított Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nemzetmegtartó tevékenységéért.

Az idén 26 éves Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség példásan látja el feladatát, a kárpátaljai magyar oktatás magyar szellemiségben való fejlesztését, intézményeik fenntartását. A nehézségek ellenére az intézményrendszer az óvodától a főiskoláig megfelelően működik, s e küzdelemben Orosz Ildikó kiemelkedő szerepet játszik – olvasható Németh Zsoltnak, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének laudációjában, amelyet az MTI idéz.

(ujnemzedek.hu/MTI/pszv)