Kincs a gyermek

Megújult a mezőgecsei játszótér

2017. június 29., 17:59 , 859. szám

Határon átnyúló kapcsolatok építésére nyújtott be pályázatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtét önkormányzata a Bethlen Gábor Alaphoz – mondta el tudósítónknak Révész Dezső, Nyírtét polgármestere. A pályázati támogatásból a mezőgecseiek kérésének megfelelően új játszóteret alakítottak ki a mára már teljesen elavult korábbi helyén. A motoroséletéről ismert magyarországi községből a polgármesterük vezetésével Mezőgecsére érkezett buszon és motorokon a nyírtétiek küldöttsége, akik megvásárolták az alapanyagokat, és a helyiekkel közösen, társadalmi munkában megépítették az új játszóteret, amelyet június 27-én ünnepélyesen felavattak.

Eredetileg pontosan 11 évvel ezelőtt Mezőgecse lakói összefogtak és saját erőből hozták létre azt a szabadidőparkot a falu központjában, melynek része volt egy fából készült játszótér. Az a játszótér az évek során teljesen elavult, veszélyessé vált, időszerűvé vált egy új kialakítása – tudtuk meg Mester Andrástól, Mezőgecse polgármesterétől. Ebben a munkában segített a magyarországi testvértelepülés.

Új csúszda, libikókák és fémből készült hinták készültek az összefogásnak köszönhetően a Beregszászhoz közeli Mezőgecsében élő gyerekek legnagyobb örömére.

A játszótér avatóünnepségén egy bátor és okos kislány, Nagy Mercédesz köszöntötte elsőként a megjelenteket.

Révész Dezső nyírtéti polgármester beszélt arról, hogy tíz évvel ezelőtt hogyan kezdődött a két település kapcsolata; úgy fogalmazott: szállást kerestek Kárpátalján, amit meg is találtak, de egyben jó emberekre is leltek. Azóta szaporodtak a találkozások, és a két község lakói megismerték egymás életét, túl ezen szoros barátságok is kialakultak. Természetes, hogy igyekeznek segíteni a mezőgecseieknek lehetőségeikhez mérten, bízva abban, hogy a megújult szabadidőpark erősíteni fogja azt az összetartást, amely Mezőgecse lakóira jellemző.

Dávid Árpád helyi református lelkész hangsúlyozta, hogy a gyermekeknek helyet kell adni, nem jó őket bezárva tartani és az emeleten nevelni. Majd arra biztatta a szülőket, hogy merjenek gyermekeket vállalni, ne aggodalmaskodjanak, az Istennek gondja van ránk.

Mester András, Mezőgecse polgármestere elmondta, hogy sok mindent lehetne a községben fejleszteni, de a helyi tanács képviselőivel mindannyian egyetértettek abban, hogy a jövő a gyermekeikben van, értük kell a lehető legtöbbet tenni.

A helyi fiatalok színvonalas kulturális műsorral mondtak köszönetet az új játszótérért. Voltak fergeteges magyar táncok, modern tánc, pompontánc. Petkó Viktor beatbox produkcióval, Nagy Jázmin szívhez szóló szavalattal, Nagy Miranda nagydobronyi népdalokkal szórakoztatta a közönséget.

A kispályás focitornán nem bizonyultak előzékeny vendéglátóknak a hazaiak: legyőzték Nyírtét csapatát.

A nyírtétiek közül sokan motorkerékpárokon érkeztek, a sok-sok szép, nagy teljesítményű gépet sokan megcsodálták, a gyerekek pedig fel is ülhettek a motorosok mögé, a kisebbek inkább eléjük, és ki is próbálhatták, milyen érzés motoron száguldani.

De az akció legfontosabb eredménye, hogy a közös munka még szorosabbra fűzte a két település lakóinak barátságát.

dózsa