Egyesülhet a Narodnij Front és a BPP

2017. július 2., 12:41 , 860. szám

A kisebbik kormánypárt, a Narodnij Front (Népi Front, NF) parlamenti frakciójában nem zárják ki, hogy pártjuk egyesülhet a nagyobbik kormánypárttal, Petro Porosenko Blokkjával (BPP). Andrij Ivancsuk, az NF frakcióvezető-helyettese megerősítette az egyesülésről folyó tárgyalások tényét – jelentette az Ukrinform a Dzerkalo Tizsnya hetilapra hivatkozva.

„Ha például az utóbbi öt évet vesszük, ez a kérdés folyamatosan napirenden van. Ukrajnában rendszeresen történnek mindenféle fúziók, egyesülési folyamatok mennek végbe, ez normális” – mondta Ivancsuk megerősítve, hogy folynak tárgyalások a két párt esetleges egyesüléséről.

„Nem kell holmi szenzációkra várni, normális tárgyalások folynak. A koalíció két frakciója jelenleg egységes csapatként működik együtt. Gondolom, hogy ez (vélhetően az egyesülés – a szerk.) abszolút logikus lenne. Meggyőződésem szerint ez nem csupán két politikai erő összefogása lesz, hanem tágabb összefogás” – tette hozzá.

Ivancsuk közölte azt is, hogy a pártoknak meg kell állapodniuk az egyesülés ideológiai alapjairól.

„E tekintetben a feltételek jelentik az utolsó kérdést. Kulcsfontosságú megállapodni az ideológiáról. … Emlékezhetünk rá, hogy amikor a Front Zmin egyesült a Batykivscsinával, senki, semmiféle feltételről nem beszélt. Lenniük kell alapvető dolgoknak” – mondta a képviselő.

Az Ukrinform emlékeztet, hogy februárban a BPP, a Narodnij Front és Oleh Ljasko Radikális Pártja egységnyilatkozatot írt alá, amelyben kinyilvánították, hogy készek „félredobni a politikai nézetkülönbségeket”.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)