Gyermeknap Tiszaásványban

2017. július 4., 20:18 , 860. szám

Július 2-án a gyerekek kedvében igyekeztek járni a Csap melletti Tisza­ás­vány­ban. A helyi tanács, összefogva a KMKSZ Ti­sza­ás­vá­nyi Alap­szer­vezetével és a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének helyi alapszervezetével megszervezte a második, a tavalyinál is nagyobb szabású gyereknapot. Ezúttal az időjárás is tökéletes volt a község futballpályájára sereglő gyerekek számára.

A gyermeknap a helyi gyerekek kórusának előadásával vette kezdetét, majd Orbán István, a KMKSZ Tiszaásványi Alapszervezetének elnöke, a község járási tanácsi képviselője nyitotta meg a gyereknapot, aki köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének, Bátori József megyei képviselőnek, valamint a Dorcas Segélyszervezetnek és mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a II. Tiszaásványi Gyermeknap sikeréhez.

Ferkó Csaba, Tiszaásvány és Tiszaújfalu polgármestere elmondta, hagyományt szeretnének azzal teremteni a községben, hogy minden esztendő júliusának első vasárnapján megszervezik a helyi futballpályán a gyereknapot. Minden szülőt és nagyszülőt arra kért, hogy egy napra feledjék el a gondokat, igyekezzenek a gyerekek kedvében járni, és váljanak egy kicsit ők is gyerekekké.

Jó hangulatot teremtett a helyi kultúrház Simon Ibolya vezette Kék Nefelejcs Énekkórusa, akik az alkalomhoz illő, a gyerekekről és a gyerekekhez szóló dalokat énekeltek.

Az ugrálóvárak, a körhinta, a trambulin, a kisvasút és más játékok teljesen elvarázsolták a gyerekeket, helyi vállalkozók jóvoltából ingyen fagylaltban is részesültek. Livi bohóc ezúttal több mint negyven jelmezzel érkezett, neki köszönhetően egymás után alakultak át a gyerekek gonosz varázslóvá, a három testőr egyikévé, királykisasszonnyá, vagy pókemberré, de az ördög és a halál élethű jelmeze is nagyon népszerű volt. Livi bohóc (polgári nevén Kovács Lívia) ügyességi játékai is érdekesek voltak a gyerekek számára, volt zsákban ugrálás, pingponglabda kanálban szállítása, lufidurrogatás és vízibomba-dobálás.

Nagyon népszerűek voltak a kézműves-foglalkozások is: Nagy Lívia, Zunkó Alexandra és Kádas Angelika irányításával gyöngyöt fűztek, virágot hajtogattak papírból. Bajusz Alexandra és Ferkó Veronika előtt folyamatosan ült egy gyerek, hogy a kiválasztott módon fessék ki az arcukat. Sebők Gréta fonta a lányok haját.

A szülők és nagyszülők körében a községi felcser, Hricák Mónika volt a legnépszerűbb, aki vérnyomást és vércukorszintet mért.

Déltől kezdődött a szépségverseny, ahová 21 gyerek – többségben fiúk – nevezett be.

Voltak sportvetélkedők, aszfaltrajzverseny, karaoke bajnokság. Óriási sikert arattak a csapi tűzoltók, a gyerekek kipróbálhatták, milyen nehéz munka a tűzoltás, és beülhettek a tűzoltóautóba is. A tombolán szinte minden sorsjeggyel lehetett nyerni valamit. Simon Ambrus és Úr Katalin finom babgulyással kínálta a vendégeket.

A rendezvényen tiszteletét tette Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, aki az esemény kapcsán tudósítónknak elmondta, hogy a csapi gyermeknap igazi divatot teremtett az Ungvári járásban. „Egyre több faluban szerveznek hasonló rendezvényeket, amelyek nagyon eredményesen szólítják meg a gyerekeket és rajtuk keresztül az egész közösséget. Egy gyermeknapi rendezvény minden közösségnek ünnep. Mert a gyerekek a legfontosabbak a számunkra, amíg vannak gyerekek a magyar falvakban, addig van a magyar közösségünknek jövője, van kiért dolgozni” – hangsúlyozta az elnök asszony.

A gyereknap családi diszkóval zárult a szépen felújított kultúrházban.

Badó Zsolt