A szőlő zöldmunkáinak fontosságáról II.

2017. július 5., 09:01 , 860. szám

Június közepén befejeződött a szőlő virágzása. Virágzás alatt nem ajánlatos a szőlő kötözése, ezért mostanra az ültetvények nagy része összeborult, szerteágazott. A fürtök megjelenésével rendkívül fontos lett a növényvédelmi munkák (permetezések) megejtése, de a növényvédelem csak az időben elvégzett zöldmunkák mellett lehet hatékony. Szellős lombfal és könnyen felszáradó állomány kialakítása nélkül megnő a gombás betegségek kialakulásának veszélye. (Folytatjuk előző számunkban elkezdett témánkat.)

A csemegeszőlőknél is fontos a szellős lombfal kialakítása, és az idejében elvégzett kötözés. A hajtásokat kössük mindig a karóhoz vagy a lugas drótjához, nehogy a szél letörje őket. A kötéseket ne húzzuk meg túlságosan, mert amint a hajtások vastagodnak, a spárga bevághat a hajtásokba. Továbbá a kötözésnél ügyeljünk arra, hogy a fürtöket ne szorítsuk össze a hajtásokkal, had lógjanak szabadon. Levelezést is végezzünk az érési időszak előtt. A levelezésnél azokat a leveleket szedjük le, amelyek takarják a fürtöket, mert ha napsütés éri, a bogyónak szebb lesz a színe, és magasabb cukorfokkal érik be. A hajtásokat a növekedési időszak alatt folyamatosan kacsozzuk, ne hanyagoljuk el ezt a munkát, mert a kis hajtások még könnyen eltávolíthatók, ugyanakkor a túl sok hónaljhajtás nehezíti a növényvédelmet. A lugason nevelt szőlők hajtásait tördeljük le az alsó dróthuzalig. A hajtások csonkázását nem ajánlom elsietni, mert ha túl hamar csonkázunk, nagyon intenzív hónaljhajtás-képződés indulhat el. Az elsietett csonkázás további betegségek kialakulásához is vezethet. Az utóbbi évek tapasztalata alapján csonkázni elég nyár közepén (június vége – július eleje), és csonkázás után mindenképpen permetezzük meg a szőlőt gombaölő szerrel.

Virágzás után a szőlőbogyók intenzív növekedésnek indulnak, ekkor a bogyóhéj elvékonyodik, a gombás betegségekkel szemben igen fogékonnyá válik. A szőlőbogyókat leginkább veszélyeztető gombás betegségek: szőlőlisztharmat, peronoszpóra, szürke- és fakórothadás.

Szőlőlisztharmat. A lisztharmat folyamatos fertőzésének a száraz, meleg időjárás kedvez. Az elsődleges fertőzési hullám már 6-8 leveles korban megindul, már ekkor kezdjük el a megelőző védekezést. Virágzás után folyamatosan védekezzünk felszívódó (pl. Systhane Duplo, Cyflamid, Topas, Folicur Solo, Topsin, Collis) és kontakt (Kumulus S, Thiovit Jet) szerekkel váltakozva. A kontakt hatású szerek csapadékmentes időjárás esetén 7–10 napig, míg a felszívódó szerek csapadékos időjárás esetén is 10–14 napig nyújtanak védelmet. A betegség megjelenése esetén mindig felszívódó szert használjunk, mivel a kontaktszereknek gyógyító hatásuk nincs, bár a megelőzéshez elengedhetetlenek.

Szőlőperonoszpóra. Csapadékos években világszerte a szőlő legveszélyesebb betegsége. Legfőképpen nedves időjárás esetén fertőz. A fertőzés hatására a levelek színén sárgászöld, úgynevezett „olajfolt” keletkezik, miközben a levelek fonákján szürkésfehér „kivirágzás”, sporangiumtartó gyep alakul ki. A fürtöket a fürtkezdemények megjelenésétől károsíthatja, a fertőzött fürtkezdemények elszáradnak, később a fürtöket szürkésfehér bevonat lepi el és a fürt elhal. A fajták ellenálló képessége igen eltérő, de az ellenálló fajták is védelemre szorulnak. Intenzív hajtásnövekedés esetén, főleg, ha csapadékos az időjárás, felszívódó (Acrobat MZ WG, Ridomil Gold Plus) szerekkel védekezzünk. Ezek csapadékos időjárás esetén is 8–14 napig védik a növényt. Június második felétől, ha szárazabb az időjárás, kontaktszerek használata is elegendő. A peronoszpóra elleni legfontosabb kontakthatóanyag a réz, amelyet több formában is kijuttathatunk: bordói lé, Kocide, Gart, Champion stb.

Szürke- és fakórothadás. Az utóbbi években a legsúlyosabb károkat okozó betegség. A virágzástól kezdve támadhatnak, de tapasztalataim szerint július végén okozzák a legnagyobb károkat. A betegségnek igen rövid, 12–24 óra az inkubációs ideje, ennél fogva egyik nap még nem beteg a szőlő, másnapra viszont a termésnek egy igen jelentős hányada is tönkremehet. Június végi melegben, ha egy gyors záporeső után ismét kisüt a nap, a fertőzés pillanatok alatt megindul. A leghatásosabb a betegséggel szemben a Folpet hatóanyagú szerek használata. Ilyen a Folpan vagy a Quadris Max, amely nemcsak a rothadás ellen, de a peronoszpóra és a lisztharmat ellen is védelmet nyújt, bár ez sem csodaszer önmagában. Csak Quadris Max használatával nem lehet a szőlőt eredményesen megvédeni minden betegséggel szemben.

A szőlő növényvédelme igen összetett és rengeteg tényező befolyásolja. Mindig törekedjünk a minimum-maximum elv betartására, ami azt jelenti, hogy a növényvédő szerek használatát csökkentsük minimális szintre (kisebb szermaradvány elérése), de úgy, hogy a szőlő mindig maximális védelem alatt legyen minden gombás betegséggel szemben. Rendszeresen ellenőrizzük az állományt, hogy a tünetek első megjelenésekor mihamarabb be tudjunk avatkozni, ezáltal mentve meg az az évi termést.

Varga István benei szőlész-borász,
a „Pro agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója