Ukrajna törölné a földreformra való utalást az IMF-fel aláírt memorandumból

2017. július 7., 18:01 , 861. szám

Volodimir Hrojszman bejelentette, hogy szándékában áll megvitatni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a földreformra vonatkozó pont eltávolítását az Ukrajna és az IMF jelenlegi együttműködési programjából. Az ukrán kormányfő erről pénteken Londonban, a Dragon Capital befektetési konferenciáján beszélt, amelyről az Ekonomicsna Pravda számol be.

„Nem várom, hogy az IMF eltávolítja (a földreformra vonatkozó pontot – a szerk.), ez az IMF döntése lesz, dialógust fogunk folytatni, vitázni fogunk erről – jelentette ki Hrojszman arra a kérdésre válaszolva, számít-e rá, hogy törlik a földreformot az együttműködési program jelenlegi változatából.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az Ukrajna és az IMF között a kibővített finanszírozási eszköz (EFF) keretében történő együttműködésről ez év elején aláírt memorandum előirányozta a mezőgazdasági rendeltetésű földek forgalmát szabályozó törvény megszületését. A miniszteri kabinet eredetileg 2016 decemberére tervezte a jogszabály elfogadását, ehelyett azonban a Legfelső Tanács 2016 októberében 2018-ig meghosszabbította a mezőgazdasági rendeltetésű földek eladására még 2002-ben bevezetett moratóriumot. Ugyanezen rendelkezésével a parlament megbízta az illetékes szakminisztériumot és a parlamenti bizottságokat, hogy fél éven belül készítsék elő a földreformhoz szükséges törvénytervezeteket.

Az agráregyesületek azt javasolják, hogy csak 2024-től oldják fel a földadásvételi moratóriumot. Véleményük szerint a földpiac beindítása előtt rendezni kellene az Állami Földkataszterben, valamint az Ingatlantulajdoni Regiszterben szereplő adatokat, szükség volna továbbá egy kedvezményes hitelprogram beindítására a 100 hektár terület alatti farmergazdaságok számára, s földrészlegeket kellene biztosítani a mezőgazdasági vállalatok azon volt és jelenlegi dolgozói számára, akik kimaradtak a földosztásból.

Július 4-én a Bloomberg közölte, hogy az IMF elhalasztotta a következő hitelrészlet folyósítását Ukrajnának. A halasztás oka, hogy a Legfelső Tanács nem tárgyalt a nyugdíj- és a földreformról a nyári vakáció kezdetéig. E két reform bevezetése ugyanakkor alapvető feltétele volt a soros kölcsönrészlet utalásának az IMF részéről. Volodimir Hrojszman miniszterelnök akkor közölte, hogy míg a nyugdíjreform a tervek szerint halad, s történtek lépések a korrupcióellenes bíróságok létrehozására, a földreformra vonatkozó törvénytervezet nem készült el időben. Az ötödik, 1,9 milliárd dolláros hitelrészlet folyósítását előzetesen 2017 júniusára-júliusára tervezték, azonban jelen helyzet szerint az utalásra legkorábban ősszel kerülhet sor.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)