Szabad strandok, fizetett strandok…

Az utóbbiakon emelkedő árak, csökkenő vendégszám

2017. július 9., 18:15 , 860. szám

Az idei, júniusban esőkben bővelkedő nyár nem kényeztette el a strandolni vágyó embereket, a fizetett strandoktól pedig sokakat elriasztanak a növekedő árak. De lássuk, milyen körülmények, szolgáltatások és árak fogadják a vendégeket Kárpátalja strandjain…

Ungváron az Ung közelében található nyitott uszodában kulturált körülmények között fürdőzhetnek, napozhatnak a strandolni vágyók. Munkácson ellenben csak szabad strand – vagy inkább: vad strand – található a Latorcán. Visken is hasonló körülmények fogadják a Tisza mentén a fürdőzőket: kuka nincs, illemhely sincs, csak az anyatermészet lágy öle. Técsőn is csupán a Tisza-menti „bokorvécéket” használhatják az emberek illemhelyként. Ugyanakkor az Aqua Centrumban civilizált körülmények között úszhatnak a vendégek…

Három éve részletesen is foglalkoztam a Nagyszőlős fölé magasodó Fekete-hegy erdős, sziklás, szépséges déli lejtői alatt, a Vinnicska-dűlőben fekvő, egy hajdani bányatónál működő Csorna hora (Fekete-hegy) stranddal, illetve az egykori beregdédai homokbánya helyén létrejött bányatónál található Bumeráng stranddal, így érdekes összehasonlítani a három évvel korábbi, tehát még a 2015 tavasza óta gőzerővel folyó áremelések és reálbércsökkenések előtti, illetve a mostani helyzetet.

Kezdjük a Csorna hora stranddal. A terület ma is tiszta és rendezett, s vécékkel, kukákkal is felszerelt. Sőt, a tulajdonos ma is Jurij Dovbak. De! A belépőjegy hétfőtől péntekig 2014-ben még 30 hrivnnyába, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 50 hrivnyába került. Most munkanapokon 50, míg hétvégén és ünnepnapokon 100 hrivnyát kell leperkálniuk a strandolóknak. Négyéves korig azonban ma is térítésmentesen füröcskélhetnek a gyerkőcök, az étterem is működik, és változatlanul (közép-európai idő szerint) 7 órától 19 óráig tart nyitva a strand. A szállodai vendégek ellenben bármikor fürdőzhetnek.

– Két éve nyitottuk meg a szállodát – magyarázza a nagyon elfoglalt és elég ideges tulajdonos. – A hotel 100 férőhelyes, de most csak 20 vendégünk van.

A strandon lévő pavilonok közül három éve a 8–10 személyesek bérlete 100, a 15–20 férőhelyeseké 150, a 40–50 személyeseké 250 hrivnyába került. Most a 8–10 férőhelyeseket 200, a 24 személyeseket 400, a 40–50 férőhelyeseket pedig 700 hrivnyáért bérelhetik ki. A nyugágyak használatáért 2014-ben 10 hrivnyát, 2017-ben ellenben 30 hrivnyát, a napernyővel felszerelt, páros nyugágyak kibérléséért pedig 100 hrivnyát kell fizetni. Egyéb változások? A gyerekek számára kialakítottak egy zuhanyzót, ahol a gomba alakú zuhanyzó pereméről alázuhogó vízben üdülhetnek fel a gyerkőcök, emellett van egy gyermekek számára létesített, 60 cm mély fürdőmedence, míg a bányató mélysége a partok mentén 40 cm, a legmélyebb részén pedig 8 m.

De milyen a strand látogatottsága? 2014-ben naponta 200–500 vendég fürdőzött, napozott, piknikezett itt. És ma?

– Ez az időjárástól is függ, de átlagosan feleannyian jönnek ide, mint három éve. Sok földink a határon túl dolgozik, az itthon maradottaknak meg nincs pénzük – bosszankodik Jurij Dovbak.

Most pedig térjünk rá a Bumeráng Kft. által tulajdonolt beregdédai Bumeráng strandra, mely 2014-ben (közép-európai idő szerint) 8-tól 20 óráig tartott nyitva, 12 éves korig térítésmentesen strandolhattak a gyerekek, a felnőttek pedig hétköznap 40, hétvégén 50 hrivnya belépőjegyet fizettek. Most (közép-európai idő szerint) hétfőtől szombatig 8-tól 19 óráig, míg vasárnap 7-től 20 óráig jöhetnek a vendégek, akiknek munkanapokon 80, szombaton és vasárnap pedig 100 hrivnyát kell fizetniük a belépésért. Beregdéda állandó lakosai viszont hétköznap 16 órától, hétvégén 13 órától ingyen léphetnek be a strand területére, mely terület ma is rendezett, a bevezető utacskát virágvázák övezik, elegendő kuka van kihelyezve, öltözők és tiszta WC-k sorakoznak kézmosókkal felszerelve, ám az utóbbiak nincsenek ellátva szappannal. Ugyanakkor, míg három éve még csak egy mentőtoronyban vigyázott a fürdőzőkre a három vízi mentő, addig ma már két mentőtorony áll, az egyikben egy, a másikban két vízi mentővel, akik így jobban szemmel tarthatják a bányató vízfelületét. A partokon több oszlop sorakozik, a mély vízre való figyelmeztető táblákkal és mentőövvel ellátva. És jelenleg is bójasor figyelmeztet a strandtól távolabb eső, 20 m mély tavi részre, míg a strandnál található tómeder hét méter legnagyobb mélységig mélyül, s továbbra is egy másik bójasor jelzi azt a part menti részt, ahol a gyermekek is biztonságban lubickolhatnak a sekély vízben.

A nagy számban sorakozó nyitott, illetve fedett napozó nyugágyak változatlanul térítésmentesek. A vízi alkalmatosságok és azok árai viszont megváltoztak. Három éve egy csónak, hozzá kapcsolt vízisí, tíz vízi bicikli, valamint néhány kétszemélyes és egy ötszemélyes, kapaszkodókkal felszerelt nagy gumicsónak – ún. banán – állt a strandolók rendelkezésére, melyek tízpercnyi használatáért 140, 130, 40, 80, illetve 280 hrivnyát kellett fizetni. Míg a három, felfújható gumimatracot térítésmentesen lehetett használni. Ma egy katamaránt, egy egyszemélyes és egy kétszemélyes kajakot, továbbá hat nagy gumimatracot lehet bérbe venni harminc percre, 50, 50, 80, 50 hrivnyáért. Emellett beszereltek egy nagy, valamint két kicsi csúszdát.

A gyerekeket 2014-ben három felfújható gumimedence is várta, ma kettő áll a rendelkezésükre. A játszótéri elemekkel felszerelt, fedett homokozóban pedig csak maximum tízéves korú gyerkőcök játszhatnak.

A Zolota fishka étterem egy kisebb és két nagyobb nyitott terasszal is rendelkezik. A komplexumban kulturált körülmények között lehet étkezni, italt fogyasztani, ám az árak magasak. A saláták és „zakuszkák” 20–80 hrivnyába, a levesek 45–60 hrivnyába, a 2. fogások 25–40 hrivnyába, a körítések 25–30 hrivnyába kerülnek, egy adag sültkolbászért, illetve egy adag saslikért 40–98 hrivnyát kell fizetni…

A strandon – akárcsak a nagyszőlősin – kevesen fürdőztek, a vendégek inkább napoztak (már amikor kisütött a nap), illetve piknikeztek, s a strandröplabda-pályán is szép számban játszottak. Összességében viszont – mint az egyik alkalmazottól megtudtam – 2014-hez képest eléggé lecsökkent a forgalom. A hétköznapokon kizárólag Lemberg, illetve Rivne megyékből érkező nyaralók tartózkodnak a strandon (sokuknak a szobát kiadó helybeli lakosok kínálnak szállást), kárpátaljaiak, köztük kárpátaljai magyarok viszont csak hétvégén látogatnak ide, hétközben ugyanis dolgoznak…

Lajos Mihály