Kárpátaljai civilek a Tisza megtisztításáért

2017. július 12., 11:07 , 861. szám

Július 1-jén rajtolt el az V. PET-kupa, melynek célja továbbra is a környezetbarát életforma és a környezettudatos magatartás népszerűsítése, valamint a folyók természetes állapotának megőrzése volt. A kupa egyfajta játékos civil kezdeményezés, mely a Tiszában sodródó hulladék begyűjtésére és szelektálására koncentrál. A PET-kupa elsősorban szemétszedési, másodsorban gyorsasági és ügyességi verseny. Mivel a Tiszában és a folyó árterében található hulladék jelentős része Ukrajna területéről származik, ezért a PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület kötelességének érezte, hogy részt vegyen a kezdeményezésen. Így idén – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a szervezők támogatásával – már második alkalommal indítottunk csapatot a folyó megtisztításának érdekében. Csapatunk 9 főből állt, melynek tagjai a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói.

Az idei kupa útvonala a Tisza egyik, több mint 70 km-es szakasza volt Dombrád és Tiszalök között. A csapatok és az önkéntesek július 1-jén érkeztek meg a dombrádi Tisza-partra, ahol azonnal megkezdték a „PET-kalózhajók” megépítését. A hajókat fahulladékból és szárazjéggel felfújt PET-palackokból kellett megépíteniük, úgy, hogy azok kibírják majd a távot, és elbírják legalább 6 ember, a rakomány és a szakasz teljesítése közben begyűjtött hulladék súlyát. Ez a feladat két napot vett igénybe, de a hajónk már az első vízre bocsátás alkalmával jól vizsgázott, a teljes legénységgel a fedélzetén sem süllyedt el. A legénység a hajót Petanic névre keresztelte. Ezután már csak a hajó csinosításán, praktikusabbá tételén kellett dolgozni. Miután a kötelező felszerelések is a fedélzetre kerültek, a hajó és a legénység már csak az indulásra várt. Mivel a legénység összes tagja nem fért el a tutajon, ezért a szervezők biztosítottak kenukat is a csapat számára. A szervezők építettek egy úgynevezett „szemétevő” PET-hajót, amelyet Petényi névre kereszteltek, és a csapatok által begyűjtött hulladék szállítása volt a feladata. Sajnos, a tervezettel ellentétben a harmadik napon nem sikerült elrajtolni. Ugyan az idő jó volt, de az erős széllökések miatt balesetveszélyes lett volna a hajózás. Azonban a „flotta” kenui kirajzottak, és a közeli – a szervezők által előzőleg rögzített – hulladékhalmokat felszámolták. A verseny során az egyes csapatokat az összegyűjtött hulladék mennyisége alapján rangsorolták. Amíg a csapat egy része a hajóval evezett lefelé a folyón, addig a kenuk felfedezőutakra indultak annak érdekében, hogy minél több hulladékot gyűjtsenek.

A hatodik napon volt egy versenyszám, amelyben nem az összegyűjtött hulladék mennyisége, hanem a gyorsaság volt a lényeg. A 7 km-es gyorsasági szakaszt a csapatunk kicsit több mint három óra alatt teljesítette, s ez a hatodik helyre volt elég. Ezután a verseny a szokásos menetrend szerint folytatódott. A rendezvény július 8-án ért véget, a 16 indulóból a PAPILIO Egyesület csapata a második helyezést érte el, ezzel bizonyítva elkötelezettségünket a környezetvédelem és a Tisza megtisztításának irányába. A verseny véget ért, a társaság szétszéledt, de a csapatunk fejben már a jövő évi hajót tervezi. Közben a Tisza több mint 10 tonna hulladéktól lett megtisztítva.

Szanyi Szabolcs,
a PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke