Akik a legtöbbet teszik a jövőért

2017. július 19., 10:49 , 862. szám

Új irodába költözött Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete. A már ötéves múltra visszatekintő egyesületnek ez a harmadik beregszászi irodája, de ezúttal saját ingatlanba költöztek, a Bethlen utca 16/2 szám alatti épületbe – mondta el a megnyitóünnepségen Török Dénes, az egyesület elnöke. Az ingatlant Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, valamint a Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően tudta megvásárolni az egyesület.

Az ünnepélyes megnyitót a Beregszászi Családlánc Konferencia keretében szervezték meg, ahol jelen voltak Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) elnöke, Nagyezsda Lovha, Beregszász alpolgármestere, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, Molnár János római katolikus plébános, Lődár Jenő görögkatolikus parochus, felvidéki családszervezetek képviselői, Szabó Csaba, a Gödöllői Nagycsaládos Egyesület elnöke és helyettese és mások.

Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) elnöke megköszönte a támogatást biztosító szervezetek segítségét, remélve, hogy az egyesület élettel tölti majd meg új irodáját. Az épületben az iroda mellett van egy kis közösségi tér is, ahol programokat szerveznek majd, pl. baba-mama klubot, zenefoglalkozást.

Pataki János, a KCSSZ elnöke elmondta, hogy 15 éve működő szövetségük megpróbálja összefogni a Kárpát-medencében létrejött családszervezeteket. Hozzátette: „Decemberben hozott egy olyan határozatot a magyar kormány, hogy százmillió forintot szán arra, hogy a határon túli szervezetek közösségi térhez jussanak. Ezzel kapcsolatban meghirdettük a lehetőséget, és végül 22 tagszervezetünket tudtuk kisebb-nagyobb támogatásban részesíteni. Nagyon örültünk annak, hogy a KMNE is pályázott erre a lehetőségre, és most még jobban örülünk, hogy elkészült ez az iroda és közösségi tér. Kívánom, hogy mielőbb nőjék ki, és minél hamarabb egy másik átadón legyünk, ahol egy még nagyobb teret tudnak majd birtokba venni.” Pataki János örömtelinek nevezte, hogy Köldökzsinór Program néven a határon túlra is kiterjesztik a magyarországi családtámogatások egy részét 2018. január 1-től, nevezetesen például a babakötvényt és az anyasági támogatást.

Végül Zán Fábián Sándor püspök, valamint Molnár János és Lődár Jenő atyák Isten áldását kérték az új irodára és a kárpátaljai magyarság jelenére és jövőjére.

dózsa