A puccskísérlet meghiúsulása miatt a magyar gyerekeket büntetik

2017. július 19., 18:03 , 862. szám

Ugocsában a járási tanács és az állami adminisztráció szembenállása miatt már közel fél éve megbénult a döntéshozatali mechanizmus. Ez a helyzet odáig fajult, hogy már a közösségi intézményrendszer fenntartása is veszélybe került, annak ellenére, hogy az ehhez szükséges pénzeszközök a rendelkezésre álltak. Így volt ez a júniusi soros ülésen is, ahol még csak napirendre sem sikerült tűzni a költségvetés szükséges módosítását. Aztán úgy nézett ki, hogy a szemben álló feleknek megjött a józan eszük, s hosszas egyeztetések és alkudozások eredményeképpen, amelyben a KMKSZ járási képviselőinek a véleményét kikérték és figyelembe vették, kialakulni látszott egy szinte mindenkit kielégítő kompromisszumos megoldás. De kiderült, hogy a helyi politikában sem minden olyan egyszerű. A hatalmon lévő képviselők továbbra sem tettek le az állami adminisztráció vezetője elmozdításának tervéről, amihez szükségük lett volna a KMKSZ-es képviselők szavazataira is. Amikor kiderült, hogy ezt mi egyelőre nem látjuk indokoltnak, s nem fogjuk támogatni a beterjeszteni kívánt bizalmatlansági indítványt, felrúgták a korábbi megállapodásokat a költségvetési pénzek elosztásáról. Úgy döntöttek, hogy a meghiúsult puccskísérletük miatt megbüntetik a magyar gyerekeket, s a járás magyar tannyelvű tanintézményeinek felújítására szánt pénzeket elvszik „tőlünk”. Elvették a nagypaládi középiskola életveszélyes ablakainak cseréjére, a szőlősgyulai iskola felújítására, a tiszapéterfalvai művészeti iskola fűtési rendszerének felújítására, valamint a karácsafalvai görögkatolikus líceumhoz vezető bekötőút javítására szánt forrásokat. Az ugocsai magyar gyerekek ilyen durva, nemzetiségük alapján történő hátrányos megkülönböztetésére, azt hiszem, már rég nem volt példa. Az ezt megszavazó képviselők nem is tudták semmilyen észérvvel megindokolni a lépésüket, különösen annak fényében, hogy az egresi, valamint a csepei iskolák számára újabb 500 000, illetve 250 000 hrivnyát szavaztak meg a műfüves játszótér létrehozására…

Sajnálatos tény, hogy a magyar gyerekek hátrányos megkülönböztetésének az UMDSZ színeiben bejutó, de annak politikájával szembeforduló járási képviselők is részesei voltak. Még az sem bírta jobb belátásra őket, hogy a járási tanács ezen ülésén vendégként részt vett Zubánics László, az UMDSZ elnöke, valamint Rezes Károly, a megyei tanács KMKSZ-frakciójának tagja, aki az UMDSZ kvótája alapján jutott mandátumhoz a kérdésben leginkább érintett tiszaháti régióból. Szépségtapasz gyanánt az UMDSZ-frakció megpróbálkozott a szőlősgyulai iskolától általuk is elvett támogatás visszaadásával, de a koalíciós partnereik nem tették meg nekik ezt a szívességet, s leszavazták a kérésüket.

Reméljük, e botrányos eset után az UMDSZ megyei vezetése nyíltan állást foglal a kárpátaljai magyar összefogást egyedüliként felrúgó, de a szervezetük nevét használó képviselőkkel kapcsolatban.

Gál István,
a Nagyszőlősi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője