Növényvédelem a kiváló gyümölcsminőségért

2017. augusztus 2., 09:02 , 864. szám

A gyümölcstermesztés egyik legkritikusabb időszakát éljük, a téli alma- és körtefajták intenzív gyümölcsnövekedési és érési periódusát. Ebben az időszakban a rovarkártevők tömeges jelenlétével kell számolnunk, melyek főként a gyümölcs közvetlen kártételét végzik. Az elmúlt napok esőzései ezeknek a kártevőknek a tömeges elszaporodását is elősegítették. A gyümölcsfák megfelelő táplálása mellett ezért elengedhetetlen a rovarkártevők elleni védekezés.

Gyümölcstermesztésben a legtöbb meglepetést az augusztusi időszak okozhatja. Egy egészséges, bőséges termést nevelő gyümölcsfát akár egy tucat kártevő is tönkretehet, mindössze 3-4 nap alatt. Hatalmas kártételüket csak a szüret pillanatában fogjuk észrevenni, mikor az első osztályú (piacra szánt) gyümölcsünkről kiderül, hogy kukacos, pondrós vagy esetleg idő előtt lehullt a termés a fáról. A növényvédelem elhanyagolása esetén akár 50–75 %-os terméskár is előfordulhat.

 

Közvetlen gyümölcskárosítók

A legnagyobb kártételt a gyümölcsben az almamoly és az almafaszitkár okozhatja. Megjelenésükre az előrejelzések szerint egész évben számíthatunk. Ezek a kártevők közvetlen gyümölcskárosítók, kártételükkel tönkreteszik a gyümölcsök belsejét. Amikor észrevesszük a kártételt, már el is késtünk az ellenük való védekezéssel, hiszen a gyümölcsbe rágva magukat minden vegyszertől védve vannak. A felszívódó készítmények sem hatásosak, ha már a gyümölcs belsejében élősködnek. Az ellenük való védekezés minden esetben a megelőzés. A kihelyezett rovarcsapdákra és a szakmai előrejelzésekre alapozva végezzük el a növényvédelmet. A terméskötődéstől a szüret végéig 7–10 naponta célszerű megismételni a permetezést.

 

Közvetett gyümölcskárosítók

Szintén minőségkárosodást okozhat az atkák, levéltetvek, aknázó molyok és almailoncák, kártétele. E kártevők közül az almailoncák közvetett kártételt is okozhatnak, a gyümölcsön és a levél felületén is rágcsálhatnak.

Ettől eltérően az aknázó molyok és levéltetvek, atkák kártétele csak a levélen történik. E lombkárosítók nagy mennyiségű tápanyagot vesznek el gyümölcsfáinktól. Ennek következményeként gyümölcsünkben kevesebb cukor, rost, vitamin rakódik le, melyek az alma minőségadó anyagainak tekinthetők.

 

Védekezés

A rovarkártevők elleni hatékony védekezés alapja a hatóanyagok váltakozó használata. Azaz két egymást követő permetezéskor ne használjuk ugyanazon hatóanyagokat, váltsunk valamely más hatóanyagú készítményre.

A tapasztalatok szerint a leghatékonyabb készítmények közé tartoznak a következők:

– Insegar: júniustól elengedhetetlen a használata, a tojásokat és bábokat is károsítja, tehát megelőző készítményként alkalmazható.

– Affirm: új hatóanyagú és egyedülállóan hatékony védelmet nyújt az almamoly, az aknázó molyok és a sodrómolyok lárvái ellen.

– Actara: a levéltetvek és az aknázó molyok elleni célzott védelem alapja.

– Vertimec: kiváló eredménnyel használható a kártevők tömeges elszaporodása esetén.

– Karate Zeon: az egyik leghatékonyabb hernyóirtó készítmény.

A mellékelt táblázatban megadom az alma- és körtetermesztésben széleskörűen használt rovarölő készítményeket és hatóanyagaikat, továbbá a permetezéshez szükséges dózist, a permetlé elkészítéséhez alkalmazandó víz mennyiségét és a két kezelés közötti időtartamot.

Molnár Ádám

Növényvédő szer neve Hatóanyaga Mennyisége (%, kg/ha, 1/ha) Permetlé mennyisége: 1/ha Két kezelés közötti időtartam (nap)
BI-58 dimetoát 0,8-1 l/ha 400–600 10–28
Actara tiametoxam 0,25 l/ha 400–600 7–10
Nurelle-D cipermetrin és klórpirifosz-etil 0,8-1 l/ha 400–600 7–10
Fastac alfa-cipermetrin 0,15-0,25 l/ha 600–800 12–14
Alfazol kloronikotin 0,2-0,25 l/ha 600–800 20–28
Affirm emamektin-benzoát 2,5-3,0 kg/ha 800–1000 7–10
Insegar 25 inhibitorok 0,4-0,5 kg/ha 800–1000 7–10
Karate Zeon 5 piretroid 0,15-0,2 l/ha 600–1000 7–10
Vertimec abamektin 0,5-1 l/ha 800–1500 10–12