Közel 100 millió dollárt fektetnének a kárpátaljai aranykitermelésbe

2017. augusztus 7., 10:53 , 865. szám

Az amerikai Avellana Gold vállalat a kárpátaljai arany és polimetallikus ércek kitermelését tervezi közel 100 millió dolláros befektetéssel – közölte az Állami Földtani és Ásványi Erőforrások Szolgálat (Derzsgeonadra) nyomán az Ekonomicsna Pravda.

A hír szerint a cég új stratégiát dolgozna ki a nagymuzsalyi lelőhely fejlesztésére korszerű berendezések felhasználásával. Rámutatnak, a régi infrastruktúra évi 120 ezer tonnás kitermelést tett lehetővé a bányában, míg a befektető által megcélzott nagy hatékonyságú, hosszú távú bányászat 500 ezer tonnás kitermelésre adna lehetőséget. E célból az Avellana Gold az arany- és a polimetallikus érc egyidejű kitermelését tervezi.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a nagymuzsalyi aranylelőhely kitermelési licence a Karpatszka Rudna Kompanyija cég birtokában van, melynek tulajdonosa 2016 óta a New Yorkban bejegyzett Avellana Gold Ltd. A portál a lelőhely feltárt készleteit 55 tonna aranyra, valamint egymillió tonna cinkre és ólomra becsüli, melyek értéke 3,8 milliárd dollárra tehető. Emellett a bánya meddőhányóiban is található egy tonna arany és 4,5 tonna ezüst, melyek értéke 32 millió, illetve három millió dollár.

Arról viszont nem szólnak a hírek, hogy a termelés újraindítása milyen károkat okozhat Kárpátalja turizmusának, valamint hogy milyen hatással lenne a környezetre és a vidék élővilágára.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)