A fiúk a hőségben is hajtottak…

Kistérségi focitorna Karácsfalván – immár harmadszor

2017. augusztus 9., 08:34 , 865. szám

A karácsfalvai KMKSZ-alapszervezet igen okosan tette, amikor úgy döntött, hogy évente megszervezi a környező községek ifjúsági korú labdarúgóinak a kistérségi focitornáját. Mert a sportrendezvények megmozgatják az ifjúságot, és ha ezeket a rendezvényeket épp egy KMKSZ-alapszervezet bonyolítja le, akkor sikerül a KMKSZ-hez vonzani a fiatalságot. Mivel az ifjúság jelenti a jövőt, és a KMKSZ-nek is csak akkor van jövője, ha a fiatalságot is maga mellett tudja tartani…

A III. Karácsfalvai Kistérségi Labdarúgótorna bevezetőjében Dobsa István, Tiszakeresztúr (és a vele közös községi tanácshoz tartozó Karácsfalva) polgármestere, a KMKSZ ISZ elnöke arról beszélt, hogy a sport megtanít csoportban dolgozni, méltóságteljesen győzni, és méltósággal veszíteni. Végezetül pedig a szónok sportszerű mérkőzéseket kívánt, és azt, hogy győzzön a jobbik.

Boldog Ferenc, a KMKSZ Tiszaújhelyi Alapszervezetének elnöke örömének adott hangot annak kapcsán, hogy egyre több csapat vesz részt a tornán, a fiatal focistákhoz fordulva pedig arra hívta fel a figyelmüket: mennyire fontos, hogy a rendezvényen jó ismeretségek, barátságok szövődjenek.

A beszédeket követően Gorondi Albert, a KMKSZ Ka­rács­fal­vai Alapszervezetének az elnöke ismertette a szabályokat. A hőségre való tekintettel 15 percben állapították meg a mérkőzések időtartamát. Az öt csapat – a tiszaújhelyi, a karácsfalvai, a salánki, a tiszakeresztúri és a mátyfalvai – részvételével rendezett tornát körmérkőzéses rendszerben bonyolították le, és a mérkőzéseken szerzett pontok alapján dőltek el a helyezések. A győzelmekért 3 pont járt, ha viszont döntetlenre végződött a meccs utána, tizenegyesrúgásokkal dőlt el, ki győz a győztes pedig csak két ponttal lett gazdagabb. Emellett a fiatalok erkölcsi nevelését szem előtt tartva kimondták, hogy egyszeri csúnya szóhasználatért figyelmeztetés, ismételt csúnya szóhasználatért pedig kiállítás jár.

Elsőkként a tiszakeresztúri ifik csaptak össze a ka­rács­fal­vaiak­kal. A hullámzó játékot hozó mérkőzés 1-1-re végződött, így tizenegyesekkel döntötték el a pontok sorsát. A tizenegyespárbajból pedig a tiszakeresztúriak kerültek ki győztesen.

Salánk és Tiszaújhely mérkőzésén a salánkiak már az első percben megadták a meccs alaphangját: legelső támadásukból megszerezték a vezetést, majd a folytatódó salánki nyomás újabb gólokká érett. Mutatós egyéni akciók, illetve szépen kidolgozott támadások során még hatszor megzörgették a hálót, így a Borzsa-parti ifik 7-0-ra legyőzték a Tisza-partiak csapatát.

Karácsfalva és Mátyfalva mérkőzésén eleinte jobbára csak a középpályán dúlt a „csata”, majd egy támadás végén a mátyfalvaiak megszerezték a vezetést. A folytatásban a karácsfalvai helyzetek sorban kimaradtak, a mátyfalvaiak egyikéből viszont újabb gól született, így 2-0-s mátyfalvai győzelemmel zárult a találkozó.

Ezt követően Tiszakeresztúr és Tiszaújhely mérkőzött meg egymással. A tiszakeresztúriak végig mezőnyfölényben játszottak, ám az csak a mérkőzés vége felé érett góllá. Majd a meccs legvégén másodszor is megrezegtették a tiszaújhelyiek hálóját, így beállították a 2-0-s végeredményt.

Salánk és Mátyfalva mérkőzése hullámzó játékot hozott, mindkét részről kimaradó helyzetekkel, melyek legkomolyabbikát a salánkiak dolgozták ki, már a kapust is átjátszották, ám egy mátyfalvai mezőnyjátékos ekkor még megmentette csapatát a góltól. Hamarosan viszont a Borzsa-partiak tizenegyeshez jutottak, amit értékesítettek is. És bár a mátyfalvaiak egy szépen kidolgozott helyzetből kiegyenlítettek, a salánkiak egy jobboldali beadás után ismét betaláltak a hálóba, 2-1-re legyőzve ellenfelüket.

Tiszaújhely és Karácsfalva találkozóján a Tisza-mentiek kétszer is megzörgették a hálót, míg a karácsfalvai támadásokból egyetlenegy gól született, így Tiszaújhely 2-1-re megnyerte a meccset.

Salánk és Tiszakeresztúr összecsapásán előbb a salánki ifik szerezték meg a vezetést. A ti­sza­ke­resz­tú­riak viszont egy balról a kapu elé ívelt lövésből kiegyenlítettek, majd gyors egymásutánban kétszer is betaláltak a hálóba. S bár a salánkiak feljöttek 2-3-ra, a tiszakeresztúriak ismét kétgólossá növelték az előnyüket (2-4). A salánkiak újabb találatára pedig a tiszakeresztúriak még egy góllal válaszoltak, s 5-3 arányban diadalmaskodtak.

Mátyfalva és Tiszaújhely meccsén a mátyfalvaiak egy távoli lövésből hamar megszerezték a vezetést, majd még ötször betaláltak ellenfelük hálójába, a Tisza-mentiek pedig csak szépíteni tudtak, így Mátyfalva 6-1 arányban győzött.

Ezt követően került sor Karácsfalva és Salánk találkozójára, melyen az első nagy salánki helyzetet a karácsfalvai kapus még kivédte, ám ezt követően beindult a Borzsa-parti gőzhenger, és a salánkiak 3-0-ra diadalmaskodtak.

Tiszakeresztúr és Máty­fal­va összecsapásán a tisza­ke­resz­tú­riak több helyzetet dolgoztak ki, mint ellenfelük, ám csak a mérkőzés legvégén találtak be a hálóba, megszerezve 1-0-s győzelmüket és a tornagyőzelmet is, mivel így megelőzték a másodikként végzett Salánkot. A harmadik helyet a mátyfalvaiak szerezték meg, Tiszaújhely lett a negyedik, Karácsfalva pedig az ötödik helyen zárt. A salánki Nadimov Norbert lett a torna gólkirálya, a karácsfalvaiak pedig azzal vigasztalódhattak, hogy hálóőrük, Gorondi Áron kapta meg a legjobb kapusnak járó trófeát.

Végeredményben pedig mindenki nyert ezen a hőségben izzó karácsfalvai délelőttön…

Lajos Mihály