Mit lehet tenni a szomszéd zavaró nyári konyhája ellen?

2017. augusztus 12., 13:30 , 865. szám

„A szomszédunk egy amolyan második nyári konyhát is építtet a házához, hogy még több szállóvendéget tudjon fogadni. A építmény fala jó fél méterrel kijjebb került, mint a házuké, gyakorlatilag a telekhatárral esik egybe. Olyannyira kitüremkedik az a fal az irányunkban, hogy már nem lehet helyreállítani a két udvart elválasztó kerítést, arról nem is beszélve, hogy a ház árnyékot vet az udvarunkra és a szőlőnkre. További probléma, hogy az épület csatornája benyúlik a telkünk fölé, s az onnan lecsepegő esővíz kimossa a virágainkat az ágyásból. Mit mondanak erről a jogszabályok, és mit lehet tenni?”

– Az érvényes Állami építési normatívák (ДБН) egyértelműen leszögezik, hogy az építmény és a telekhatár közötti távolságnak legalább egy méternek kell lennie, s az eresz sem lóghat át a szomszéd telkére. A nyári konyha építési engedélyének kiadásakor a hatóságoknak egyebek mellett azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az építmény miként befolyásolja a szomszédos telek fényviszonyait. Magyarán, az előírtaknak megfelelő mennyiségű természetes fény éri-e az adott területet.

Sajnos előfordul, hogy az építési engedélyek kiadásakor eltérnek a megadott normáktól, amint arra is számtalan példa van, hogy a lakók engedély nélkül építkeznek, illetve nem tartják be az engedélyben megadott paramétereket. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a nyári konyha építéséből hátránya, kára származott, keresse fel a helyileg illetékes települési vagy járási önkormányzat építészeti osztályát, ahol tájékozódhat arról, hogy rendelkezett-e a szomszédja építési engedéllyel. Ha nem rendelkezett, az önmagában is szabálysértésnek minősül, s az ön írásos bejelentése nyomán a hatóság köteles eljárást indítani ellene. Ugyancsak az ön kérvénye nyomán az építészeti osztály köteles létrehozni egy bizottságot, amely a helyszínen ellenőrzi, megfelel-e a szomszéd építménye az érvényes építészeti előírásoknak. Amennyiben szabálysértésre derül fény, az építészeti osztálynak köteleznie kell szomszédját a szabálytalanság megszüntetésére, adott esetben akár bontási végzést is kiadhatnak a nyári konyhára.

Amennyiben a hivatal nem kíván fellépni a szomszédja ellen, illetve úgy ítéli meg, hogy az eljárás nem oldotta meg az ön problémáit, jogában áll a bírósághoz fordulni, s keresetben kérni a szabálytalanság megszüntetését, esetleg a nyári konyha elbontását.

hk