A XXI. Szalókai Hazahívogató Falunap keretében ünnepelték az évfordulót

Szalóka 800 éves!

2017. augusztus 16., 14:13 , 866. szám
Kovács Edit megnyitja a néprajzi kiállítást

1217-ben említi írott forrás először a Tisza-parti Szalóka községet, mely így 800 évvel ezelőtt már bizonyíthatóan létezett. Ezt a jubileumot méltatták a 700 lakosú magyar községben augusztus 13-án, a huszonegyedik alkalommal megszervezett Szalókai Hazahívogató Falunap keretében.

A KMKSZ Szalókai Alapszervezete és a helyi községi tanács által 1996-tól minden év augusztusában megszervezett falunapra igyekeznek hazahívni a községből elszármazottakat a szervezők. Az utóbbi években óriási méretűvé vált elvándorlás miatt egyre több ezen a napon a hazaérkező, akik ilyenkor személyesen is találkozhatnak az otthon maradottakkal meg egymással, és végigsétálhatnak szülőfalujuk utcáin. A falunapra minden évben ellátogatnak Szalóka testvértelepüléseinek küldöttségei, de még a környező falvak lakói is, hogy együtt ünnepeljenek a hagyományaihoz ragaszkodó, vendégszerető község lakóival.

A hazahívogató falunap idén is az erre a napra összeállított néprajzi kiállítás megnyitásával kezdődött. A kiállítás anyagát, régi bútorokat, használati tárgyakat, fotókat stb. a falu lakóitól erre a napra Ráti Éva gyűjtötte össze, és rendezte egységes kiállítássá a kultúrház egyik termében. A kiállítást Kovács Edit, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke nyitotta meg, köszöntve a rendezvényre érkezett vendégeket. Az elnök asszony elmondta, hogy az alapszervezet tagságának régi vágya, hogy egy arra alkalmas parasztházban tájházat alakítsanak ki, ahol végleges helyet találhatnának a községben még fellelhető muzeális értékű eszközök és tárgyak számára, amelyek hűen tükrözik a korábbi generációk életét. Köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak és mindazoknak, akik dolgoztak a falunap sikeréért.

Olyan Szalókán a falunap, mint amikor a család összegyűl a vasárnapi ebédnél – jegyezte meg Orosz Károly, Nagyhalász város polgármestere, ahonnan népes küldöttség érkezett a rendezvényre. A Baranya megyei Pellérd község küldöttségének nevében Tajti Zoltán polgármester szólt, Kiss Zsigmond önkormányzati képviselő pedig az anyaországi Püspökladány város üdvözletét hozta. Köszöntötte még a jelenlévőket a Nógrád megyei Somoskőújfaluból érkezett Murányi Sándor, ők évek óta táboroztatnak szalókai gyerekeket.

A helyi református templomban az ünnepi istentiszteleten Balogh Attila esperes hirdette Isten igéjét, majd hazafias és Istenbe vetett hitünket erősítő megzenésített verseket énekelt az Ivaskovics József vezette Credo együttes, a koncert végén közösen is a helyi református gyülekezet énekkarával.

A községi temetőben a sztálinizmus szalókai áldozatainak emlékművénél folytatódott a program, ahol Bátori József, a KMKSZ megyei tanácsi képviselőcsoportjának tagja, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka emlékező beszédében rámutatott, hogy a kárpátaljai magyar közösségnek ma is a létét veszélyeztető kihívásokkal kell szembenéznie. Ezek között említette a nyelvhasználati jogainkat nagy mértékben korlátozó nyelvtörvénytervezetet, a decentralizációs folyamatban rejlő veszélyeket és az ukrán médiában elszaporodott magyarellenes, uszító, hazug műsorokat. Az emlékező beszédeket követően megkoszorúzták az 58 áldozat emlékművét, majd a község első világháborús emlékművét és a település egykor köztiszteletben álló nagyjainak, dr. Soós Kálmánnak, Orosz Kálmánnak és Ruszka Eleknek a sírját. Közben Fekete Miklós tárogatóművész tárogatón játszott és a szalókai református énekkar énekelt.

A falu központjában felállított szabadtéri színpadon folytatódott a falunap programja, ahol Biró Sándor, Szalóka polgármestere köszöntötte a 800 éves település vendégeit és a hazalátogatókat.

A vendégek közül az Amerikából érkezett Craig R. La­ti­mer angolul szólt elsőként a sza­ló­kaiakhoz, tolmács segítségét igénybe véve elmondta, hogy a dédnagyapja Szalókán született, s nagy örömmel tölti el, hogy megtalálhatta a családja gyökereit. Kijelentette, azt tervezi, hogy ezentúl minden évben ellátogat majd Szalókára, és támogatni fogja a faluban élő rokonait, valamint a Szalókán élő magyar közösséget. Elárulta, hogy már elkezdett magyarul is tanulni. Biró Sándor polgármester hozzáfűzte, hogy Latimer úr nem csak ígérget, már átutalt 10 ezer amerikai dollárnak megfelelő összeget a falu számlájára. Craig R. Latimer lapunk tudósítójának többet is elárult magáról, a részleteket keretes írásunkban olvashatják.

Köszöntötték a falunap résztvevőit Bodnár Zsolt ungvári magyar konzul, a testvértelepülések, a Szabolcs Szatmár-Bereg megyei Nagyhalász és a Baranya megyei Pellérd polgármesterei, Kiss Zsigmond, Püspökladány város önkormányzatának képviselője, Ráti Éva, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Soós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének igazgatója, valamint a Somoskőújfaluból érkezett Murányi Sándor, akinek köszönhetően sok gyermek jutott már el környezetvédelmi táborba Szalókáról az anyaországba.

A gyermekszépségverseny után a kulturális műsorban fellépett a Bíró Anikó vezette, magyar népzenét játszó Komótos zenekar. Népszerű slágereket énekelt Balogh Tímea és Kovács Emese. A szalókai kultúrház Junior tánccsoportja tangót, míg a nagyobbak moldvai magyar táncokat, rock and rollt és fitnesztáncot adtak elő. Közönség elé lépett még a palágykomoróci kultúrház asszonykórusa, valamint a téglási Orchidea tánccsoport, a Csalogány asszonykórus és a Pergettyű citerazenekar.

Az Eszenyi utca forgalom elől elzárt része igazi vásári kavalkáddá alakult, a gyerekek számára volt körhinta, trambulin stb.

A sportvetélkedők közül idén is a rúdmászás volt a legizgalmasabb, sokan próbálkoztak, de csak keveseknek sikerült a felajánlott ajándékokért felmászni a magas pózna tetejére, volt kötélhúzás is, de az asszonyok számára meghirdetett nyújtófadobó verseny érdeklődés hiányában elmaradt.

A pellérdi vendégek egy szintetizátorral és fénytechnikai berendezéssel ajándékozták meg a szalókai tanácsot, és ezúttal is sztárfellépőkkel szórakoztatták a falunap közönségét. Nagy sikerű koncertet adott Dankó Szilvi, majd Pellérd polgármestere, Tajti Zoltán zenélt és énekelt. Sötétedés után fergeteges tűzijátékkal ünnepelték a nyolcszáz éves Szalókát, végül a Sláger TV sztárja, a Tajtiboy együttes mulattatta a falunap résztvevőit.

Badó Zsolt

 

Texasi vendég a falunapon

 

Az idei Szalókai Hazahívogató Falunapon megjelent Craig R. Latimer és fia, Eric az egyesült államokbeli Texas államból. A Kárpátalja tudósítójának elmondta, hogy a dédnagyapját Soós Gyulának hívták, aki Szalókán született 1878-ban. 1900-ban vándorolt ki Amerikába, először New Yorkba érkezett, majd a texasi Galvestonban talált munkát. Ott egy templomban találkozott a későbbi feleségével, Mikszád Zsuzsannával, aki a délvidéki Istvánvölgyről (szerbül: Хајдучица) vándorolt ki az USA-ba. Ők 1910-ben kötöttek házasságot, négy gyermekük született, közülük volt az egyik Soós Margit, a most 55 éves Craig anyai nagymamája, aki őt és nővérét felnevelte, mindezt első generációs amerikai magyarként a magyar kultúrának és hagyományoknak megfelelően, még akkor is, ha ők már nem tanultak meg magyarul. Craig R. Latimer geomechanikai mérnök, a Halliburton amerikai olajvállalatnál dolgozik, munkájából adódóan már beutazta az egész világot. Három gyermeke van, Amber, a lánya 30 éves, Josef fia 28, a legfiatalabb gyermeke pedig a 22 éves Eric, aki most másodszor járt Európában.

Kalandos módon sikerült megtalálniuk Szalókát. Egy, a nagymamájától kapott dokumentumból derült ki, hogy Szalókán született a dédnagyapja, majd egykori matematikaprofesszora, barátja, az erdélyi magyar Kóródi Nagy István derítette ki, hogy hol van ez a település. Megtudták, hogy Biró Sándornak hívják Szalóka polgármesterét, végül Kóródi Nagy István magyarra fordította a polgármesternek írt levelét. Így jutottak el a Szalókai Hazahívogató Falunapra legfiatalabb fiával, és találtak eddig nem ismert rokonokra. Elmondta, hogy 16 éves korában egy iskolai feladatként kezdte kutatni magyar dédszülei származási helyét, és most 55 évesen nagyon boldog, hogy találkozhatott Szalókán élő rokonaival. A falut pontosan ilyennek képzelte, nagyon örül, hogy eljuthatott ide. Eric pedig elárulta, hogy számára itt minden érdekes, az itteni táj, az épületek és az emberek. Szerinte Szalókán minden csodálatos...