Hamisították a kishatárforgalmi engedélyeket

2017. augusztus 19., 10:19

Az SZBU munkatársai felszámoltak egy kárpátaljai bűnszövetkezetet, amelynek tagjai ID-kártyákat hamisítottak. A „szolgáltatást” olyan személyek vették igénybe, akiknek a határrendészeti szabályok megsértése miatt megtiltották a biometrikus útlevéllel való vízummentes határátlépést.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat sajtószolgálatának jelentése szerint a banda tagjai ivano-frankivszki „kollégáikkal” közösen a megrendelőknek álnévre kiállított okmánycsomagot készítettek a 30 kilométeres határövezetben való állítólagos lakhelyről. Ezek alapján ID-kártyákat adtak ki, amelyek lehetőséget biztosítanak az ujjlenyomatok ellenőrzése nélküli határátlépéshez.

A szolgáltatás főként azok körében volt népszerű, akik korábban túllépték a schengeni zónában megszabott tartózkodási határidőt, vagy megfelelő vízum nélküli munkaviszony miatt nem léphetnek be az Európai Unió területére. Ezenkívül a bűnbanda azonos fényképpel, de már egy európai uniós állampolgár nevére állított ki ID-kártyákat, amelyek a tulajdonos számára arra adtak lehetőséget, hogy a félévente 90 napot engedélyező tartózkodási határidőt túllépve az Európai Unió országaiban tartózkodjon.

Az okmánycsomagért másfélezer eurót kértek.

A csoport egyik tagját akkor vették őrizetbe a rendőrök, amikor Ivano-Frankivszkban a vasútállomás közelében átadta a megrendelőnek a hamisított iratokat. A rendőrök a hamis ID-kártyák elkészítéséért kért összeg második részletét, 39 ezer hrivnyát is lefoglalták. Az illető személyes motozásakor más nevekre kiállított kártyákat is találtak.

Az ügyben büntetőeljárást indítottak, tart a nyomozás.

(mukachevo.net/RV)