Hogyan állapítják meg a jövedelempótló kártérítés havi összegét?

2017. augusztus 24., 12:19 , 867. szám

„Hosszú ideje kapom már a járadékot, amelyet egy munkahelyi baleset után, munkaképességem elvesztéséért állapítottak meg számomra, de még mindig nem értem, hogy időről időre milyen szabályok alapján számítják újra annak összegét. Mit mondanak erről a jogszabályok?”

– A vonatkozó jogszabály (Про за­галь­ноо­бов’яз­ко­ве дер­жав­не со­ціаль­не стра­ху­ван­ня від не­щас­но­го ви­пад­ку на ви­роб­ницт­ві та про­фе­сій­но­го зах­ворю­ван­ня, які спри­чи­ни­ли втра­ту пра­цез­дат­нос­ті) értelmében a jövedelempótló kártérítés havi összegét a szakmai alkalmasság és foglalkoztathatóság elvesztésének mértékéből, illetve a károsultnak az egészségkárosodás előtti havi átlagbéréből kiindulva állapítják meg (lásd a 34. cikkelyt!). A jövedelempótló kártérítés összege nem haladhatja meg az egészségkárosodás előtti havi átlagbérét.

Ha a sértettnek ugyanazon balesetből kifolyólag jövedelempótló kártérítést és rokkantsági nyugdíjat is megállapítanak, a két járandóság együttes összege szintén nem haladhatja meg az egészségkárosodás előtti átlagjövedelmét. Ugyanakkor a jövedelempótló kártérítés és a rokkantsági nyugdíj korábban megállapított összegét tilos csökkenteni.

hk