A lakásátépítés engedélyezéséről

2017. augusztus 27., 13:40 , 867. szám

„Szeretnénk egybenyitni a lakásunkban két szobát, s az ajtókat, az ablakokat és az erkélyt is átalakítanánk némileg. Szükség van ehhez a hatóságok engedélyére? Melyik hivatalhoz forduljunk?”

– Az eljárás a tervezett átalakítások jellegétől függ. A Lakástörvénykönyv 152. cikkelye értelmében, ha az átépítés nem érinti a ház tartóelemeit, illetve közös műszaki-gépészeti rendszereit, az átalakításhoz nem szükséges semmiféle előzetes engedély, s utólag, a munkák elvégzését követően nem kell engedélyeztetni a hatóságokkal a használatba vételt.

Ellenkező esetben be kell szerezni az engedélyt az átalakítási munkálatok elvégzésére, majd az objektum használatba vételére. Ehhez a megállapított forma szerinti kérvényt (deklarációt) kell benyújtani két példányban az átépítendő ingatlan helye szerint illetékes Engedélyezési Központban. Ezen kívül a következő dokumentumokat kell benyújtani: a személyi igazolvány másolatát; az ingatlan dokumentumait; az ingatlan tulajdonjogát alátámasztó dokumentumok közjegyző által hitelesített másolatait (közös tulajdon esetén valamennyi tulajdonos okmányainak másolatait mellékelni kell); az ingatlan átalakítási tervét (két példányban); az ingatlan műszaki könyvét (технічний пас­порт) eredetiben, amelyet legfeljebb egy évvel a deklaráció benyújtása előtt állítottak ki; amennyiben az épület, amelyben az átalakítandó lakás található, kulturális örökségnek minősül, szükség van a helyi önkormányzat végrehajtó szervének a kulturális örökség védelmében illetékes hatóságának az engedélyére is.

Az átalakítás után meg kell szerezni a dokumentumot, amely igazolja, hogy az elvégzett munkák megfelelnek az előzetesen engedélyeztetett tervnek. Ennek a dokumentumnak a kiadását ugyancsak az Engedélyezési Központban kell kérvényezni. A hatóságnak a kérvény benyújtásától számított hét napon belül engedélyezni kell az objektum használatba vételét, amennyiben az elvégzett átalakítási munkák megfelelnek az engedélyeztetett terveknek, és ezt írásba kell adniuk. E kiadott dokumentum alapján az Engedélyezési Központban bejegyzik az átalakított objektum használatba vételét.

Természetesen a fentebb leírtak csak azokra az esetekre érvényesek, amikor a lakó a saját tulajdonát szándékozik átalakítani. Bérlemény esetén szükség van a bérbeadó tulajdonos, szövetkezeti lakásnál pedig a szövetkezeti tagság hozzájárulására is a munkálatok elvégzéséhez.

Az elvégzendő munkák jellegétől függetlenül javasolt bármilyen átalakítás előtt kikérni egy olyan hivatali szakember véleményét, aki jogosult megítélni, hogy a tervezett munka engedélyköteles-e vagy sem. Ha ugyanis utólag a hatóságok mégis úgy ítélik meg, hogy az átalakítás engedélyköteles lett volna, megbírságolhatják a tulajdonost, sőt akár az eredeti állapot helyreállítását is elrendelhetik. Az ingatlan későbbi adásvételével, elajándékozásával, öröklésével kapcsolatos problémák elkerülése érdekében a kisebb módosításokat követően is érdemes felkeresni az illetékes szervet, ahol az elvégzett átalakításokat feltüntetik a műszaki könyvben.

hk