Fohász a hazáért

Credo Művészeti Fesztivál

2017. augusztus 30., 16:40 , 868. szám

Idén augusztus 23–25. között a beregszászi református templom adott otthont az Ivaskovics József vezette Credo együttes alkotótáborának. Ezúttal a tábort zenetanárok számára hirdették meg, azzal a nem titkolt céllal, hogy eredeti hangszerelésben, szimfonikus zenekarral előadják Ivaskovics József és Bodnár Éva felvidéki költőnő bemutatásra váró, Tiszavirág című operájának zenei anyagából összeállított Fohász a hazáért című oratóriumot. Az előadást a miskolci Európa Rádió és a beregszászi Pulzus Rádió szakemberei rögzítették, s a tervek szerint lemez készül majd a felvételből.

A háromnapos beregszászi művészeti fesztivál és tábor minden napjára terveztek egy előadást. Szerdán a Credo együttes koncertjére került sor. Csütörtökön az első Magyarországon hivatalosan is megjelent lemezüket szerették volna bemutatni, amelyen Ivaskovics József által klasszikus gitárra átültetett zsoltárok és dicséretek hallhatók, Varga Katicának és az együttes vezetőjének előadásában. Ez a program Varga Katica betegsége miatt elmaradt, helyette az együttessel hosszú évek óta együttműködő Bodnár Éva felvidéki költőnő és Ivaskovics József zeneszerző a műhelymunkába engedett betekintést az érdeklődők számára.

Pénteken végül elérkezett a nagy nap, háromnapi intenzív próbafolyamat után a karmesteri feladatokat vállaló Riczkó Viktória vezetésével a Püspökladányi Művészeti Iskola tanáraiból álló, Gál András vezette szimfonikus zenekar, kiegészülve ismert kárpátaljai zenészekkel és a teljes Credo együttessel bemutatta a Bodnár Éva verseire épülő, Ivaskovics József által komponált oratóriumot. Az előadás során Ivaskovics József mellett a szekszárdi dr. Tóth Csaba Attila, Nagyné Fekete Zsuzsanna, Soósné Szabó Lívia, Csákány Marianna, Gerber Andzselika, Csákány Dóra és Soós Zsófia énekelt.

Az oratóriumot bemutató koncert előtt dr. Tóth Csaba Attila, a Kárpátaljai Credo Alapítvány a Magyar Kultúráért elnöke, valamint Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul köszöntötte a zenekart, az együttes tagjait és a közönséget, majd a konzul asszony felolvasta Potápi Árpád János államtitkárnak az előadás, illetve a művészeti fesztivál és alkotótábor résztvevőihez írt levelét.

A nem mindennapi zenei élményt jelentő oratórium szüneteiben Bodnár Éva adta elő fontos és aktuális létkérdéseinket megfogalmazó verseit.

A nagy sikerű koncert végén Ivaskovics Józseftől megtudtuk: „Mivel reménytelennek látszott, hogy a felvidéki Tamás Ilonka néni életét és szerelmi történetét feldolgozó, Bodnár Évával írt operánkat színre vihetjük, ezért úgy döntöttem, hogy mentsük, ami menthető, ha már annyi munka van benne. Oratórium formájában talán elképzelhető lenne a megvalósítása – gondoltuk, s hála a Jóistennek, sikerült. 2015-ben Nagymaroson kezdtük a próbákat egy teljesen más zenekarral, de azért van, aki már akkor is ott volt. Aztán Péterfalván a református csendesnapon sikerült elénekelni néhány éneket. Majd ugyancsak egy részét az Ungvári Filharmóniában, amikor húszéves volt a Credo együttes. Tavaly Püspökladányban volt egy háromnapos táborunk, hála a város önkormányzatának és Kiss Zsigmond képviselő úrnak, az akkor olyan jól sikerült, hogy meghívtak Budapestre, a Hazatérés templomába. Az idén úgy gondoltuk, hogy ebből a sorozatból Beregszász semmi esetre sem maradhat ki. Itt végül sikerült bemutatnunk az oratóriumot tejes egészében. Terveink szerint a felvételből lemez készül.”

bzs