Több százan tűntek el nyomtalanul az ATO övezetében

2017. augusztus 31., 09:34 , 869. szám

Több mint négyszáz személyt tekintenek nyomtalanul eltűntnek a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – derül ki az ukrán Külügyminisztériumnak az eltűntek világnapja alkalmából kiadott közleményéből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A közlemény Az ATO Övezetében Szabadságuktól Törvénytelenül Megfosztottak, Túszok Felkutatását, Kiszabadítását és a Nyomtalanul Eltűntek Tartózkodási Helyének Megállapítását Koordináló Egyesített Központ adatai alapján közölte az eltűntként nyilvántartottak számára vonatkozó adatot.

Az eltűntek felkutatása jelenleg lehetetlen, mivel az „oroszországi-terrorista erők” akadályokat gördítenek ennek útjába, illetve rendszeresen korlátozzák a nemzetközi humanitárius szervezetek hozzáférését Donyeck és Luhanszk megyék egyes régióihoz – állapítja meg a dokumentum.

A Külügyminisztérium kitér arra is, hogy a nyomtalanul eltűntek felkutatása és a Donyec-medencei harcokban elesettek holttesteinek azonosítása változatlanul egyike a legfájóbb humanitárius problémáknak, mely halaszthatatlan megoldást igényel.

Különös felháborodást váltanak ki a krími tatárok elrablásának és eltűnésének, a megszálló hatóságok általi politikai vagy társadalmi nézeteik miatti üldöztetésük esetei a megszállt Krímben – teszik hozzá a külügyi tárcánál.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)