Aki a gyerekekre áldoz, a jövőbe fektet be

2017. szeptember 6., 15:05 , 869. szám

Szeptember elsején, pénteken a Nagygejőci Általános Iskola tanulói, pedagógusai és az odalátogató vendégek ünnepélyes keretek között megkezdték az új, 2017/2018-as tanévet.

Györke Róbert iskolaigazgató örömmel jegyezte meg, hogy az Ungvári járás iskolái között a tantárgyi vetélkedőkön elért eredmények alapján az intézmény a második helyen végzett. A szün­idő sem telt el eseménytelenül: a tanulók két csoportja a Balaton partján, a Zánkai Táborban üdült, egy harmadik csapat pedig Székesfehérvár önkormányzatának jóvoltából egy hetet töltött a Velencei-tónál. Majd kiemelte, hogy a nyár folyamán nemcsak a szükséges tatarozást tudták elvégezni, de jelentős fejlesztésekre is sor kerülhetett. Kálmán Béla és csapata minőségi munkát végzett, amikor a Keleti Partnerség programjának a finanszírozásával felújították az iskola tetőszerkezetét. A sikeres pályázatoknak köszönhetően sport-, szemléltető- és technikai eszközökkel fog gyarapodni az intézmény, padokat és kivetítőt kaptak a járási oktatási osztálytól. A KMKSZ jóvoltából egy kirándulást is terveznek a vereckei emlékműhöz. A Rozmaring hagyományőrző csoport (szakmai vezető Szoroka Ildikó) a népviseleti ruhához új cipőket tudott vásárolni a magyar kormány támogatásával. Az elsősök szeptember folyamán tanszercsomagot, a többiek pedig munkafüzeteket kapnak a KMPSZ-től. Idén 11 elsőssel gyarapszik az iskola, s így a 17 pedagógus összesen 101 gyermek oktatását végzi.

Magyarország ungvári konzulja, dr. Loppert Balázs többek között arról biztosított minden helyi lakost, hogy Magyarországon olyan településként ismerik Nagygejőcöt, mint ahol fejlődőképes magyar kisközösség bontakozik ki.

– A mai nap picit rendhagyó, hisz bár megkezdődik az iskolai tanév, de mint egy ajándék, azonnal jön a hétvége. Így mindenki vidámabban érkezett ide, hogy üdvözölje tanárait, pajtásait. S azért is más ez a nap, mint egy hagyományos tanévnyitó, mert nemcsak az itt egybegyűltek vették fel legszebb ruhájukat, de az iskola is szebb külsőt öltött, hisz a Keleti Partnerség programjának a keretében megújult a tetőszerkezete – kezdte beszédét Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári  Középszintű Szervezetének elnöke.

A program lebonyolítását a magyar kormány, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint stratégiai partnerként a KMKSZ és annak elnöke, Brenzovics László hajtják végre a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítványon keresztül. Az évek óta működő fejlesztési programhoz tavaly a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által koordinált óvodaépítési program is csatlakozott. Mindez a helyi magyar közösségek oktatási és kulturális intézményeinek megmaradását szolgálja, közösségeinket erősíti. Az elnök asszony köszönetet mondott Magyarország nemzeti kormányának a gondviselésért, melyet a kárpátaljai magyarság a mindennapokban is érez, valamint a külképviseletnek a támogatásért.

Megköszönte a szülőknek, hogy gyermekeiknek magyar oktatási intézményt választottak, mert mint mondotta:

– A kárpátaljai magyarság megmaradásának záloga, hogy legyenek iskoláink, ahol a magyar nyelv, az irodalom, a történelem, a magyar kultúra átöröklődik! Mi ezután is azon leszünk, hogy ezt a bizalmat megháláljuk Önöknek, és lehetőségeinkhez mérten támogassuk ezt az intézményt és az itt élő magyar közösséget – zárta gondolatait az elnök. Végezetül sok-sok pozitív élményt és kitartást kívánt a tanári karnak.

Az emléktábla leleplezését követően a történelmi egyházak képviseletében Margitics János református lelkész és Papp Sándor római katolikus atya kérték Isten áldását az egybegyűltekre, valamint a tanintézményre.

A rendezvényen jelen volt Marianna Mihajlisina, az Ungvári Járási Oktatási, Ifjúsági és Sport­osztály vezetője, Szűcs Pálma, a Nagygejőci Községi Tanács elnöke.

Az ünnepélyes tanévnyitó után az iskola tanulói zenés-verses összeállítással lepték meg a vendégeket.

Hétfőtől elkezdődtek a tanulással teli hétköznapok, amihez minden tanulónak és pedagógusnak sok sikert és kitartást kívánunk.

Rehó Viktória