Nincs nagyobb érték, mint a tudás

2017. szeptember 6., 11:28 , 869. szám

Mezőkaszonyban szeptember 1-jén a középiskola tanévnyitója a helyi református templomban ünnepi istentisztelettel vette kezdetét. Radvánszky Ferenc református lelkész Isten igéje alapján emlékeztette a diákokat, tanárokat és szülőket arra, hogy a tudás megszerzése és az Istennek tetsző élet az, ami az egyének boldogulásához és a település felemelkedéséhez vezet.

A tanévnyitó ünnepség a középiskola udvarán folytatódott, ahol Jánosi Angéla igazgató három fontos üzenettel fordult a diákokhoz: tanuljanak szorgalmasan és fegyelmezetten, legyenek törekvőek, ügyesek a sportban is és erősítsék tovább az osztályközösségeket. Az igazgatónő köszöntötte a 23 első osztályost, biztatva őket, hogy legyenek szorgalmasak, hogy szüleik velük együtt örülhessenek majd. A szülőket arra kérte, bízzanak a pedagógusokban, akik mindent megtesznek majd azért, hogy gyermekeik, féltett kincseik okos, ügyes, intelligens fiatalokká váljanak. Bátorította őket arra, hogy bizalommal forduljanak az intézmény valamennyi pedagógusához kérdéseikkel, javaslataikkal. Jánosi Angéla köszöntötte az érettségi előtt álló diákokat is, emlékeztetve őket arra, hogy ebben a tanévben úgy kell szervezni az életüket, hogy végül sikerrel lépjenek át a felnőtt életbe.

Az igazgatónő köszönetet mondott Magyarország Kormányának, amely a Keleti Partnerség programjának keretében a Kaszonyi Középiskola két épületének tetőszerkezetét felújította, továbbá 21 ablakot és 11 ajtót cserélt ki korszerű, jó hőszigetelést biztosító nyílászárókra.

A végzős diákok nevében Fazekas Orsolya mondott beszédet, üdvözölve diáktársait, az első osztályosokat és a tanárokat. A pedagógusoknak kitartást, türelmet, szófogadó tanulókat kívánt, a diákoknak pedig sikeres tanévet.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntőbeszédében az ukrajnai helyzetet elemezve kijelentette: „Száz okunk is van arra, hogy kifejezzük a béke iránti óhajunkat.” A járási vezető emlékeztetett, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus sokmilliárdos hadikiadásokat emészt fel, míg az intézményeink fenntartására, a fizetések növelésére kevesebb pénz jut. Mindennek a következménye a kárpátaljai magyarságot sújtó kivándorlás, ami veszélyezteti közösségeink jövőjét. Hangsúlyozta: „Mi is megérdemelnénk a jobb életkörülményeket, a nagyobb biztonságot. Szeretném, hogy egyszer visszajöjjenek azok is, akik elmentek, hisz itt van dolgunk, itt van jussunk ebben az országban, ezen a vidéken, ebben a községben. A jobb élethez, az ország gazdasági felemelkedéséhez sok kiművelt emberfőre van szükség. Nincs nagyobb érték, mint a tudás.”

Az első osztályosok verses műsorát és fogadalomtételét követően leleplezték a bejáratnál elhelyezett táblát, amely annak állít emléket, hogy Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának Nemzetközi Együttműködésért Felelős Államtitkársága a KMKSZ javaslatára, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével, a Keleti Partnerség program keretében jelentős felújításokat végzett az idei nyáron a középiskola épületein.

dózsa