Szükséges a gyermek hozzájárulása az apai név javításához a keresztlevelében?

2017. szeptember 10., 17:14 , 869. szám

„Kilencéves kislányunknak szeretnénk útlevelet készíttetni. A migrációs osztályon azonban azt mondták, hogy keresztlevelébe pontatlanul írták be az apai nevét. Közölték, hogy bár az eltérés mindössze egyetlen magánhangzó, ki kell javíttatnunk a hibát az anyakönyvi hivatalban. Felkerestem az anyakönyvi hivatalt, ahol a tisztviselő széttárta a karját: mivel a gyermek elmúlt hétéves, neki is meg kell jelennie a hivatalnok előtt, hogy nyilatkozzon arról, beleegyezik-e a névváltoztatásba. Itt elvesztettem a fonalat: miért minősül névváltoztatásnak a javítás? Miért nem tudják egyszerűen helyrehozni a hivatalok a saját hibáikat? Jogosan jártak el esetünkben a hivatalnokok?”

– Az Állami Migrációs Szolgálat kötelességei közé tartozik ellenőrizni hasonló esetekben az adatok pontosságát, hiszen személyiség igazolására alkalmas dokumentumot adnak ki, s az útlevelet igénylő polgárnak is az az érdeke, hogy az abban szereplő információk pontosak legyenek.

Ami a keresztlevelet vagy születési bizonyítványt kiállító anyakönyvi hivatalt illeti, szintén kötelességeik közé tartozik az esetleges hibák javítása. Az általuk kiállított dokumentumok módosításának és semmissé nyilvánításának rendjét külön szabályzat rögzíti (Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 №96/5. зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 №55/18793.). Ez a dokumentum azonban külön nem rendelkezik a hibák, elírások javításáról, csupán általában írja le az anyakönyvi bejegyzések módosításának rendjét.

Ha már szóba került a névváltoztatás, jegyezzük meg, hogy erről külön is rendelkezik egy dokumentum (Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 р. № 915), amely azonban szintén nem igazít el bennünket a tekintetben, hogy mi a teendő, ha csupán egyetlen betűt kell kijavítani.

Az elsőként említett szabályzat a keresztlevélben szereplő vezetéknév megváltoztatásával összefüggésben hivatkozik – egyébként igen helyesen – a Családi törvénykönyv (Cstk.) 148. cikkelyére, amelynek értelmében a hetedik életévét betöltött gyermek vezetékneve a gyermek hozzájárulásával változtatható meg. Ez a törvényi norma azonban nem vonatkoztatható a csupán tévesen leírt apai név kijavítására.

A Cstk. 147. cikkelye ugyanis egyértelműen fogalmaz: a gyermek apai nevét a gyermek apjának neve alapján határozzák meg. Vagyis nem lehet a gyermek által eldöntendő kérdés, hogy kívánja-e javítani a hibát az apai névben vagy sem.

Ha nem is tartozik szorosan témánkhoz, de érdekes lehet, hogy a Cstk. 149. cikkelye kimondja: amennyiben az apa megváltoztatta keresztnevét, vagy az apára vonatkozó adatokat törölték a gyermek születésére vonatkozó anyakönyvi bejegyzésből, a 14. életévét betöltött gyermek apai neve csak az immár fiatalkorú személy hozzájárulásával változtatható meg.

Minden egyéb vonatkozásban a Polgári törvénykönyv 295. cikkelye a mérvadó a vezeték-, kereszt- és apai név megváltoztatásával kapcsolatos kérdésekben, amely rögzíti többek között, hogy a természetes személyek 16 éves koruktól változtathatják meg belátásuk szerint vezeték- és keresztnevüket (a törvény az apai nevet nem említi e tekintetben!). Tizennégy éves kortól ugyanezt csak szülői beleegyezéssel tehetik meg.

Összefoglalva, az anyakönyvi hivatal tisztviselője minden bizonnyal tévesen értelmezi a vonatkozó törvényeket és szabályokat, amikor a gyermek megjelenéséhez és nyilatkozattételéhez köti az apai név kijavítását.

hk