Az ukránok nem hisznek a korrupció leküzdésében

2017. szeptember 16., 12:04 , 871. szám

Az ukránok a korrupció legyőzhetetlenségében hisznek, ezért a kormányzatnak több olyan konkrét esetet kell bemutatnia, amikor leküzdik a korrupciót és megbüntetik a vétkeseket – jelentette ki Jaroszlav Jurcsisin, a Transparency International Ukraine ügyvezető igazgatója A film a korrupció ellen fesztivál kijevi sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrajinszka Pravda számolt be.

„Jelen helyzet szerint a korruptak nem lettek megbüntetve, legfeljebb a kisebb hivatalnokok. Nőtt azoknak az embereknek a száma, akik nem hiszik, hogy a korrupció általában megbüntethető. Míg 2013-ban az ukránok 80%-a hitt abban, hogy a kormány nem tudja leküzdeni a korrupciót, ma ez a mutató 86%” – hangsúlyozta Jurcsisin.

Hozzátette, hogy az ukránok 38%-a közvetlenül is szembekerült a korrupcióval: kenőpénzt követeltek tőlük, vagy kénytelenek voltak kenőpénzt adni.

„Több példára van szükség a korrupció leküzdésére, még az aktuális kormányzat jövője is attól függ, fel tudnak-e mutatni a korrupció leküzdésével kapcsolatos tényeket” – vélte a Transparency International Ukraine ügyvezető igazgatója.

Meggyőződésének adott hangot, hogy amennyiben a társadalom úgy véli, a korrupció legyőzhetetlen, az emberek maguk is könnyebben hajolnak meg a korrupció előtt.

Az A film a korrupció ellen fesztivál szeptember 14-én kezdődött Kijevben. Az eseményen ukrán oknyomozó újságírók filmjeit mutatják be, valamint európai újságíróknak a korrupció természetét feltáró hat alkotása is bemutatásra kerül. A filmeket Kijev mellett Krivij Rihben, Poltavában, Szeverodonyeckben, Zsitomirban és Zaporizzsjában is láthatja a közönség.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)