Megkezdte működését a felvidéki Esterházy Akadémia

2017. szeptember 20., 12:17 , 871. szám

Ünnepélyesen megnyitották múlt pénteken kora este, és ezzel hivatalosan is megkezdte működését az Esterházy Akadémia. A közélet iránt érdeklődő fiatal felvidéki magyar értelmiség képzésére szolgáló szellemi műhelyként létrehozott intézmény megnyitóját az akadémia központjában, a felvidéki Martos (Martovce) településen tartották.

A megnyitón több anyaországi és felvidéki magyar politikus mellett neves közéleti személyiségek s különböző civil szervezetek képviselői is részt vettek, és a rendezvényt jelenlétével megtisztelte Esterházy-Malfatti Alice, a mártír gróf Esterházy János lánya is.

„Sokan reméljük és hisszük, hogy Esterházy János elvett életével együtt a felvidéki magyar közösség nem veszítette el szellemiségét. Sokan vannak és lesznek is, akik ezen az úton fogják vezetni és erősíteni a magyar közösséget. Ennek az intézménynek az életre hívásával is ebbe az irányba lépünk előre” – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a megnyitón mondott beszédében.

„Régi álmot sikerült megvalósítani ennek a tehetséggondozással és közéleti képzéssel foglalkozó szellemi műhelynek a létrehozásával” – mondta az MTI-nek Gubík László, az Esterházy Akadémia alapító-igazgatója. Elmondta: a hiánypótló intézményt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak a 60 millió forintos támogatásából sikerült létrehozni, működtetője a Marthos Polgári Társulás lesz.

Az Esterházy János nevét viselő intézmény megnyitóján szoborral is emléket állítottak a névadó mártír grófnak. A mellszobrot, amelyet az Országgyűlés adományozott az akadémiának, Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, illetve Peczár Károly, az Esterházy János Polgári Társulás elnöke leplezte le.

(MTI/Kárpátalja)