A bíróság megbírságolta Szaakasvilit a határ törvénytelen átlépéséért

2017. szeptember 23., 14:54 , 872. szám

A Lemberg (Lviv) megyei Mosztiszkai Járási Bíróság vétkesnek mondta ki Miheil Szaakasvilit, a Ruh novih szil (Új erők mozgalma) párt vezetőjét, korábbi Odessza megyei kormányzót és grúz elnököt az ukrán államhatár törvénytelen átlépésében – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A határozatot Jurij Bilousz bíró olvasta fel pénteken este. A bíróság egyben a minimális adózatlan jövedelem kétszázszorosának megfelelő (3400 hrivnya) bírság megfizetésére kötelezte a politikust, akit emellett 320 hrivnya bírósági illeték is terhel. A határozat nem jogerős.

Maga Szaakasvili nem jelent meg a bíróságon, a határozat kihirdetése idején Cserkasszi megyében találkozott a híveivel.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Miheil Szaakasvili szeptember 10-én tért vissza Ukrajnába. A fogadására a sehinyi lengyel–ukrán határátkelőnél összegyűlt hívei ukrán oldalról áttörtek a határon, és utat nyitottak a kijevi parlamenti képviselők társaságában érkező politikusnak. Az incidens során 11 rendőr és öt határőr megsérült.

Szeptember 12-én Szaakasvili ügyvédei társaságában aláírta az Állami Határőrszolgálat által a határsértésről felvett közigazgatási jegyzőkönyvet, bár megjegyzéseket fűzött ahhoz. A bíróság szeptember 18-án kezdte meg az ügy vizsgálatát.

Szeptember 20-án Jurij Lucenko legfőbb ügyész kijelentette, hogy Szaakasvilinek bírságot kell fizetnie az ukrán államhatár törvénytelen átlépéséért. Szaakasvili ezt a kijelentést úgy értékelte, mint nyomásgyakorlást a bíróságra.

Miheil Szaakasvili 2015 májusában lemondva grúz állampolgárságáról ukrán állampolgárságot kapott, miután Petro Porosenko elnök kinevezte őt Odessza megye kormányzójává. Később azonban megromlott a viszonya Porosenkóval, ezért 2016. november 7-én lemondott a kormányzói tisztről. Egyben bejelentette, hogy új politikai mozgalmat hoz létre. A politikust idén júliusban megfosztották ukrán állampolgárságától, miáltal hivatalosan hontalanná vált. A lépést azzal indokolták, hogy amikor ukrán állampolgárságért folyamodott, eltitkolta, hogy eljárás folyik ellene Grúziában.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)