Fitoftóra a gyümölcsösben

2017. szeptember 27., 09:10 , 872. szám

Az elmúlt évtizedekben az intenzív és új, kiváló minőségű almafajták termesztése (Gála, Elise, Pinova, Sampion, Florina, Pink Lady stb.), továbbá az érzékeny törpésítő alanyok használata előtérbe hozott egy súlyos betegséget. A kórt a Phytophthora cactorum gomba okozza, melytől gyümölcsfáink súlyos kárt szenvedhetnek, csökkenhet a növekedés, a termés mennyisége és minősége, de akár a gyümölcsfánk elhalásához is vezethet. A fitoftóra nemcsak az almafajták kérgét károsíthatja, hanem bármely gyümölcsfa kéregrészét is tönkreteheti.

 

A gombafertőzés ismertetése (Phytophthora cactorum)

A kórokozó a méréskelt égöv alatt nagyon elterjedt, az alma gyökérnyaki rothadásáért felel. A fák csíranövényeinek rothadását is előidézheti, ezért a magiskolában, a zöld dugvány gyökereztetésekor és a faiskolákban is okozhat problémát.

A gombáról a legelső tudnivalónk az, hogy csak akkor okoz problémát (a kéregben), ha gyümölcsfánk kérgi részét mechanikus úton megsértjük. Erre a leggyakoribb példa a damilos motoros kaszálás, mely kiváló kaput nyithat a fitoftórának a kéregben való megtelepedéshez. Éppen ezért a kézi motoros kaszálást lehetőleg kerüljük a gyümölcstermesztésben. Ha mégis rákényszerülünk, akkor mindent tegyünk meg, hogy ne vágjunk bele a kéregbe. Továbbá a vadkár nyomán – például a mezei nyúl vagy a mezei pocok rágása következtében – is hatalmas sebfelületeken fertőzhet a gomba. Éppen ezért a rágcsálók (mezei egér, mezei pocok, hörcsög) és az emlősök (nyúl, vaddisznó) ellen is védekeznünk kel, különösen az augusztusi–márciusi időszakban, mikor ezen állatok a leginkább jelen vannak a gyümölcsösökben.

 

A gombafertőzés tünetei, megjelenése

A gombás fertőzés legfeltűnőbb tünetegyüttese a lombozat piros elszíneződése, majd lehullása. Ez részben a kéreg sérülése miatt fellépő anyagcserezavarok következménye. Tehát ha almafánkon július közepén pirosra vált a lomb színe, akkor anyagcserezavarokra, továbbá fitoftórafertőzésre gyanakodhatunk. A gyökérnyaki résznél ezzel egy időben apró sötét elszíneződéseket és repedéseket figyelhetünk meg.

Mindig felmerül a kérdés, hogy az „én gyümölcsösömben” is előfordulhat ez a gombafertőzés? Természetesen a mi éghajlati adottságaink mellett bárhol előfordulhat. A mechanikai sérülések, az elhanyagolt gyomirtás, a rágcsálók elszaporodása és ezáltal a jelentős mértékű vadkár egyaránt előidézheti a fertőzés kialakulását. Felvételünkön egy egészséges és egy fitoftórával fertőzött almafát láthatunk.

 

Védekezés a fertőzés ellen és kezelése

A fitoftóra elleni védekezés leghatékonyabb módja a megelőzés és a kéreg mechanikus sérüléseinek elkerülése. Gyümölcstermesztésben, faiskolákban a kéreg védelmére fokozottan figyelnünk kell az első 4-5 évben. A vadkár ellen rágcsálóirtó készítményekkel, riasztó szerekkel védekezhetünk.

Ha mégis találkozunk kéregsérüléssel, akkor ne habozzunk valamilyen sebkezelő gyantával azt mielőbb lezárni. Az időben elvégzett sebkezelés megelőzi a gombafertőzést.

Ha elszíneződik a lombozat, továbbá amikor észrevesszük a gyökérnyak repedéseit, a fitoftóra már megfertőzte gyümölcsfánkat. Ekkor még mindig van kiút, mégpedig a leghatásosabb kezelésnek mondható a Topsin-M gombaölő készítmény használata. A Topsin-M fehér, sűrű állagú folyadék formájában kapható, melyet rákenünk a kéreg sérült részére (1:2 arányban hígítva). A készítmény a fitoftórával érintkezve elpusztítja azt, továbbá lassú felszívódása az egész törzsben gyógyítja a növényt.

A leghatékonyabb védekezés és kezelés egyben, ha a Topsin-M gombaölőt valamilyen vadállomány-riasztó készítménnyel (általában ként vagy feromonokat használnak) kombináljuk, miáltal megelőzzük a további sebfelületek keletkezését is.

Tartsuk szem előtt, hogy ennél a gombás fertőzésnél az elkésett kezelés már nem nyújt segítséget, gyümölcsfánk az ősz végére kiszárad.

Molnár Ádám