Szalipszki Endre Ungvár díszpolgára lett

2017. szeptember 27., 15:57 , 872. szám

Június végén, amikor Szalipszki Endre beregszászi főkonzuli megbízatása lejárt, szokatlan búcsúfogadásnak lehettünk tanúi. Nemzetiségtől és hivatali beosztástól függetlenül nagyon sok kárpátaljai érezte úgy, hiányozni fog a tevékenysége és a személyisége. Az anyaországi diplomata akkor arról biztosított mindenkit, hogy kapcsolata nem fog megszakadni Kárpátaljával, és ez így is történt. Azóta valóban több megyei rendezvényen jelen volt vendégként. Most viszont más szerepben kapott meghívást. Ungvár díszpolgárává avatták.

A megtisztelő címet minden éven azok kapják, akik sokat tesznek a városért. Szombaton, szeptember 23-án a Filharmóniában az Ungvár napja alkalmából megtartott vicsén (népgyűlésen) adták át a díjakat. A városi tanács képviselőinek szeptember 12-ei döntése értelmében idén hárman vehették át: Omeljan Szokacs, Ukrajna népművésze, a Cantus akadémiai kamarakórus művészeti vezetője és karnagya a vidék művészeti életének fejlesztéséhez való hozzájárulásáért, a tehetséges fiatalok neveléséért és Ungvár kulturális életében való aktív részvételéért.

S ami ritkán fordul elő, két külföldi állampolgár is Ungvár díszpolgára lett. A nemzetközi együttműködés megszilárdításához, a kulturális, a sport, a tudományos és az oktatási kapcsolatok elmélyítéséhez, Ukrajna eurointegrációs törekvésének elősegítéséhez való jelentős személyes hozzájárulásáért Szalipszki Endre, Magyarország egykori beregszászi főkonzulja, aki 2010 és 2014 között dolgozott Ungváron főkonzul-helyettesként és Janka Burjanova, a Szlovák Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának korábbi főkonzul asszonya kapta meg.

Az esemény kapcsán arról kérdeztük Szalipszki Endre anyaországi diplomatát, aki jelenleg a Külügyminisztériumban folytatja pályafutását, hogyan fogadta az elismerést, és milyen érzések kerítették hatalmába. Nos, akik közelebbről ismerik a 7 évig Kárpátalján tevékenykedett diplomatát, azok számára talán nem meglepő a szerénysége. Rögtön a beszélgetés elején leszögezte:

– Úgy gondolom, több tényezőnek van szerepe abban, hogy ezt a díjat megkaptam: Magyarország kárpátaljai tekintélyének, elismertségének, Bacskai József akkori főkonzulnak, akivel egyetértésben és egymás iránti bizalommal munkálkodtunk, és a kiváló kollektívának, amelynek tagjaként én is működtem, dolgoztam a kárpátaljai magyarságért, Magyarország és Kárpátalja kapcsolatainak fejlesztéséért.

Igyekeztünk sokat tenni, és az ukrán partnerek értékelték, hogy a lehetőségeinkhez képest, Magyarország érdekeinek megfelelően olyan vízumpolitikát folytattunk, amely sokak számára nyitotta meg a Magyarországra és az EU-tagállamokba való belépés lehetőségét. Éltünk azokkal a könnyítési lehetőségekkel, amelyek rendelkezésünkre álltak – fogalmazott Szalipszki Endre.

Ezenkívül fontos tényezőnek érzi azt is, hogy az elmúlt években nagyon sok igen színvonalas kulturális programot hoztak Ungvárra, Kárpátaljára: az Állami Népi Együttest, a Honvéd Együttest, Kocsis Zoltán vezetésével a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Operettszínházat, a Racka Jamet. Ezeken a rendezvényeken nemcsak a magyarok vettek részt, hanem az ukránok is, és nagyra értékelték a magyar kultúra vívmányait.

– Szerepe van annak az elismertségnek is, amely Magyarországot övezi, függetlenül attól, hogy Kijevből milyen hangok érkeznek. Mert a kárpátaljai emberek sok mindent másképp, árnyaltabban látnak, értékelik Magyarország támogatását, amit elsősorban a kárpátaljai magyarok irányában folytat, de vannak olyan gesztusok, amelyek révén a támogatások eljutnak az ukránokhoz is: gyerekek üdültetése, ATO-s katonák kezelése, orvosi segítségnyújtás, humanitárius segély – hangsúlyozta a diplomata. Majd megjegyezte, jó volt látni, hogy a rendkívüli viszonyok ellenére Ungvár fejlődik, gyarapodik.

Végül kiemelte az esemény személyes mozzanatát is: nagyon sok régi kedves ismerőssel találkozhatott, és egyszerűen jólesett számára, hogy 3 évnyi beregszászi kitérő ellenére számon tartják őt a megyeszékhelyen és méltónak tartották erre a kitüntető címre.

R.V.