Kárpátalja nevezetességei és gyöngyszemei nyomában

2017. október 4., 12:38 , 873. szám

Varázslatos vidékünket a Teremtő bőkezűen ellátta természeti kincsekkel és csodálatos ékkövekkel. Ezek felkutatására indultak október 1-jén a KMKSZ Verbőci és Feketepataki Alapszervezetének aktív tagjai honismereti kirándulásuk alkalmával.

Az 53 tagú csapat a kora reggeli hűvös órákban indult útnak Gálfi Dezsőnek, a mezővári középiskola történelemtanárának kalauzolásával, hogy idén is megnézze vidékünk nevezetes helyeit, természeti csodáit.

Elsőként a vereckei honfoglalási emlékműhöz látogattunk el, mely az Északkeleti-Kárpátok gerincén a Latorca és az Opor folyó völgye között 841 méteres magasságban helyezkedik el. Az emlékművet körbeállva, egymást kézen fogva, a nemzet egységét szimbolizálva énekeltük el nemzeti imánkat, a Himnuszt, aztán pedig koszorúzással tisztelegtünk a honfoglaló magyarok emléke előtt. A történelem fel­elevenítése, megemlékezés, feltöltődés és a csodálatos panoráma fotózása után a következő látványosság felé vettük utunkat.

A Sipot-vízesés Kárpátalja egyik legszebb természeti jelensége, mely az ökörmezői járási Fülöpfalva településtől 6 km-re található. A 14 m magas vízesést kisebb források táplálják, környékén pedig mára egy kiépített és a turisták által eléggé kedvelt kirándulóhely található, ahol számos rendezvényt is tartanak. E természeti varázslat csak még jobban megerősítette bennünk Kárpátalja szeretetét.

Következő rövid megállónk a Szolyvai Emlékparkban volt, ahol leróttuk kegyeletünket a sztálini terror idején málenykij robotra elhurcolt és ott elpusztult emberek emlékművénél. Az emlékhelyet 1994. november 27-én avatták ezen a helyen, ugyanis itt gyűjtötték össze a „háromnapos” robotolásra szánt elhurcoltakat. A siratófal fekete márványtábláin 124 település több mint 12 ezer áldozatának állítottak emléket.

A honismereti kirándulás utolsó állomása a festői szépségű Schönborn-kastély volt, mely a Latorca völgyének egy titokzatos zugában, Beregváron helyezkedik el. A vidék legimpozánsabb kastélyát a Schönborn család építtette 1890–1895 között neoreneszánsz stílusban. Az épület ámulatba ejtő hatását még inkább fokozza az azt körülvevő park, melyben több tucat különböző ritka növény- és fafajta található.

A kastély környékén számos forrás található, ezek közül a legnevezetesebb az Örök Fiatalság forrása, valamint az Osztrák–Magyar Monarchia kontúrját követő mesterségesen létrehozott tavacska.

A kirándulás résztvevői egy élményekben és látványokban gazdag napot tudhattak maguk mögött, a hazafelé vezető úton pedig már a jövő évi terveket szövögették.

A verbőci és feketepataki alapszervezetek honismereti kirándulása a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének anyagi támogatásával valósult meg.

Török Edit