Fontos törvényeket fogadott el a parlament

2017. október 11., 08:05 , 874. szám

Lázas törvényalkotó munka jellemezte az elmúlt héten Ukrajna Legfelső Tanácsát, amely pedig nem a szor­galmáról híres.

Hosszas huzavona után a képviselőknek október 3-án végre sikerült elfogadniuk a bírósági reform elindításához szükséges törvényt. Miután az előző héten napokig szöszmötöltek a honatyák a jogszabálytervezethez benyújtott több ezer módosító indítvány áttekintésével, múlt kedden némileg váratlanul simán lezajlott a végszavazás.

Amint az az ukrán törvényhozásban megszokott, az igen tekintélyes terjedelmű, számos törvény módosítását is előirányzó dokumentum megszületését éles, helyenként vádaskodástól sem mentes vita kísérte. Az egyik vitatott pont az úgynevezett Lozovij-féle módosítás volt, melynek értelmében csökkenne a bírósági szakasz előtti vizsgálat időtartama. A jövőben a bírósági szakasz előtti vizsgálat hosszát nem a meggyanúsítás pillanatától számítanák, hanem attól kezdve, hogy az esetet bejegyezték a Bírósági Szakasz Előtti Vizsgálatok Egységes Nyilvántartásába, s akkor érne véget, ha a vizsgálatot folytatók vádirattal fordulnak az ügyben a bírósághoz. A nyomozóknak két hónap állna rendelkezésükre, hogy kivizsgálják és a bíróság elé terjesszék a „bűnügyi vétségeket”, három hónapig vizsgálódhatnának a kisebb és közepesen súlyos bűncselekmények esetében, és hat hónap állna rendelkezésükre a súlyos vagy különösen súlyos bűncselekmények felderítésére.

A módosítást sokan bírálták, mondván, a néha évekig tartó vizsgálatok időtartama mostantól 3–6 hónapra rövidülhet, minek következtében a bűnüldöző szervek a mostaninál gyakrabban fogják megtagadni a nyomozás megindítását, mivel nem akarják majd vállalni a felelősséget azért, hogy a rendelkezésükre álló rövid idő miatt nem tudták felderíteni az esetet. Arról nem is szólva, teszik hozzá, hogy több nem megfelelően előkészített ügy hullhat szét a bíróság előtt. Egy másik érvelés szerint, ha a törvény életbe lép, a vizsgálati határidők miatt le kell majd zárni a Viktor Janukovics exelnök és társai, valamint a Majdanon elkövetett bűncselekmények tettesei ellen indított eljárásokat. A reform támogatói és több szakember viszont azzal érvel, hogy az új szabályozás nem ad lehetőséget a rendőrségnek és az ügyészségnek arra, hogy évekre elhúzzanak büntetőeljárásokat, ehelyett arra ösztönzi őket, hogy mielőbb lezárják az ügyeket. A törvénytervezetet még alá kell írnia az államfőnek, így egyelőre Petro Porosenko kezében van a jogszabály sorsa.

Feltűnően simán zajlott le a parlamentben a nyugdíjtörvény elfogadása. A jogszabályt egyedül a Batykivscsina és az Opozicijnij Blok frakciói nem támogatták. Bár távolról sem csak a két ellenzéki pártnak voltak fenntartásai a nyugdíjreformmal kapcsolatban, ám láthatóan senki sem akarta vállalni annak ódiumát, hogy miatta késsen az emelt összegű nyugdíjak folyósítása a lakosságnak. Megfigyelők emlékeztetnek, a szavazást követően megkönnyebbülten sóhajthatott fel Volodimir Hrojsz­man kormányfő, aki előzőleg kilátásba helyezte, hogy lemond, amennyiben a parlament nem fogadja el a törvényt. (A nyugdíjreformot ismertető írásunkat a 4. oldalon olvashatják.)

A parlamenti hét harmadik nagy témája a Donyec-medence reintegrációja volt. Az a tény, hogy milyen sokáig tartott a kérdéskört szabályozó törvénytervezet előkészítése az elnöki adminisztrációban, illetve milyen ellentmondásos információk láttak napvilágot a rendelkezéseit illetően, előrevetítette a parlamenti csatározásokat.

A Rada weboldalán ismertetett törvénytervezet egyebek mellett agresszornak minősítette Oroszországot, s megállapította, hogy Ukrajna elismeri a minszki megállapodások prioritását az ország területi egységének helyreállítására irányuló intézkedések során.

A képviselők egy része azonban nem értett egyet azzal, hogy a dokumentum – szerintük – beemeli az ukrán jogrendbe a minszki megállapodásokat, holott azokat a szakadárok is aláírtak. Ezért a frakcióvezetők megegyeztek abban, hogy törlik a dokumentumból a minszki megállapodásokra való közvetlen utalást. Ennek ellenére október 5-én délután, amikor a törvényhozásnak tárgyalnia kellett volna a tervezetről, képviselők egy csoportja – elsősorban a Szamopomics párt frakciójából – kihasználva a házelnök távollétét, „harccal” elfoglalta az elnöki emelvényt, s azt a törvénytervezet elleni tiltakozásul egészen az ülésnap végéig megszállva tartották.

Másnap a kormánypárti frakciók kora reggeltől résen voltak, s nem engedték, hogy az ellenzék ismét megszállja az emelvényt. A rendbontást azonban így sem sikerült elkerülni. Történt ugyanis, hogy amikor Andrij Parubij szavazásra bocsátotta a Donyec-medence reintegrációjára vonatkozó elnöki előterjesztést, Jurij Levcsenko képviselő, igyekezvén megakadályozni a voksolást, megpróbálta rávetni magát a házelnökre. Miután a két kormánypárt, a BPP és a Narodnij Front képviselői megakadályozták ebben, dobálni kezdte a házelnököt a keze ügyébe eső tárgyakkal, amivel sikerült kiprovokálnia egy kiadós dulakodást. Nem sokkal később valaki füstgránátot hozott működésbe az ülésteremben, ami ugyancsak hátráltatta a testület munkáját, bár meg nem szakította. Az incidensek ellenére folytatódott a parlament ülése, s a honatyák megszavazták első olvasatban a Porosenko elnök által előterjesztett törvénytervezetet.

Az elmúlt hét belpolitikai krónikájának váratlan fejleménye volt, hogy Mikolajivban a városi tanács 54 képviselője közül 42 megvonta a bizalmat Olekszandr Szenkevics polgármestertől, így a hajógyárairól ismert település vezető nélkül maradt. Elemzők az esettel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy Szenkevics 2015-ben a Szamopomics párt színeiben nyerte meg a választásokat, döntően annak köszönhetően, hogy ellenfele a Régiók Pártja egykori politikusa volt. Az utóbbi időben jobbára parlamenti ellenzékként fellépő párt számára érthetően érzékeny veszteség elveszíteni egy megyeszékhely polgármesteri székét, ami elgondolkodtathatja a Szamopomics vezetőit eddigi politikájukat illetően, vélik a szakértők, akik bölcsen hallgatnak arról, hogy a történtek milyen irányba tolhatják el a kis pártot.

(pravda.com.ua/unian.ua/zzz)