Néptáncfoglalkozás és színház a legkisebbeknek

2017. október 11., 13:43 , 874. szám

A legkisebbek számára szervezett több programot az elmúlt hetekben a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE).

A KNE az általa elindított táncházmozgalom keretében az elmúlt években száznál is több táncház megrendezését támogatta, ebben az évben pedig célul tűzte ki, hogy hasonló programokat visz ki az ungvári járási óvodákba is.

A programsorozat a tiszaásványi és a tiszasalamoni óvodákban vette kezdetét a Kokas Banda énekese, Kokas Erzsébet és a banda alapítója, Kokas Károly vezényletével, október 3-án pedig a nagygejőci és ráti gyerekekhez jutott el. Vidékünk legismertebb és legelismertebb népzenei együttese állandó fellépője a kárpátaljai magyar kulturális és hagyományőrző rendezvényeknek, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a legkisebbekkel is megismertessék a magyar népzenét, néptáncot, illetve népi gyermekjátékokat. A népdalok és mozgásos népi játékok fejlesztik a gyermekek ritmusérzékét, mozgáskultúráját, ügyességét. Az első foglalkozások Az ősz témakörre épültek. A gyerkőcök Kokas Erzsébet vezetésével népi körjátékokat és párválasztó játékokat tanultak, ill. az ugrós táncok alapjaival ismerkedtek. Mindehhez a zenei hátteret harmonikán Kokas Károly biztosította, aki a foglalkozás végén a kicsiknek azt is megengedte, hogy kipróbálják a hangszert.

Október 9-én az egyesület szervezésében Az ördög három aranyhajszála c. darabját mutatta be a Téglási Kultúrházban a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata, október 16-án pedig a Nagydobronyi Középiskolában adják elő a darabot. A KNE így szerette volna megismertetni a gyerekeket a társulattal, akikre méltán vagyunk büszkék.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által elindított óvodai népzenei program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jut el az óvodákba.

Espán M.