Közel 4,5 ezer önkormányzati képviselőt választanak meg október 29-én

2017. október 17., 08:43 , 875. szám

Október 29-én kerül sor Ukrajnában a legnagyobb léptékű helyhatósági választásokra az új típusú önkormányzatokban, az úgynevezett egyesült területi közösségekben a decentralizációs reform két évvel ezelőtti kezdete óta – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Olekszij Koselj, az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet vezérigazgatója október 13-i sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az ország valamennyi megyéjében rendeznek helyhatósági választásokat két hét múlva vasárnap.

A választásokon összesen 674 városi, 1514 nagyközségi és 2318 községi tanácsi képviselőt választanak meg, továbbá 26 polgármestert, 61 nagyközségi és 115 községi településvezetőt – jelezte Koselj.

Közölte azt is, a választás napján országszerte 1,3 millió szavazó adhatja le a voksát.

A szakértő felhívta a figyelmet a politikai pártok választási aktivitására. Adatai szerint összességében 50 politikai erő tartott pártkongresszust, vagyis nyilvánította ki hivatalosan részvételi szándékát a választásokon. Ez egyfelől viszonylag kevésnek mondható, hiszen a bejegyzett politikai pártoknak csupán a 14%-áról van szó, másfelől gyakorlatilag szinte minden „élő”, azaz ténylegesen működő párt aktívan bekapcsolódott a választásokba – mutatott rá.

Kivétel nélkül mind a hat parlamenti párt indítja képviselőit a megmérettetésen, emellett a parlamenten kívüli pártok közül a Szvoboda, a Hromagyanszka Platforma, a Nas Kraj, az Agrárpárt, az Ukrop, a Narodnij Kontrolj tanúsít fokozott aktivitást.

A KVU vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy egy sor, a közelmúltban alakult párt is beszállt a választási kampányba, így a Szila Ljudej, a Szpravedliviszty, Miheil Szaakasvili pártja, a Ruh Novih Szil, valamint Nagyija Szavcsenko pártja.

(unian.ua/Kárpátalja)