Mit és mikor láthatunk?

A beregszászi színház őszi kárpátaljai turnéja

2017. október 18., 14:04 , 875. szám

Október 12-én Beregszászban, majd október 15-én, vasárnap Ungváron mutatta be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Verebes Ernő Gerendák című darabját, melynek cselekménye több szálon fut.

A darabban néhányszor elhangzik, hogy a szélmalmok ideje lejárt, s ezt tudomásul kell venni. Az élet többször váltásra kényszeríti az embereket, legyen szó szakmai váltásról, de akár a szülőhelyről való elköltözésről is. Egy másik téma: mindenkinek megvan a saját keresztje, amit egész életén át hordoznia kell. A történet másik szála a fájdalmas ifjúkori emlékekre is felhívja a figyelmet. A színdarab számos kérdést felvet, többek között azt is, hogy mennyire vagyunk sorsunk kovácsai, vagy mitől függ, milyen szerepet oszt ránk a sors?

Egy biztos, aki megnézte az előadást, sokáig annak „rabja” marad. Molnár Lászlót, a KMKSZ kulturális titkárát arról kérdeztük, láthatják-e máshol is a darabot, és ha igen, akkor hol és mikor?

– Október folyamán további helyszíneken is játsszák a KMKSZ járási szervezeteinek kérésére a Gerendák című darabot. Ezeken az előadásokon az adott járási KMKSZ-szervezetek meghívóival vehetnek részt az érdeklődők – tájékoztatta lapunkat Molnár László. – Október 20-án, pénteken Nagyszőlősön, október 22-én, vasárnap Técsőn, október 27-én, pénteken Csapon, október 29-én, vasárnap pedig Munkácson tekinthetik meg az előadást.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház egy másik remek előadását, a Remete és Hatujjú című darabot szeptember 29-én láthatta a nagyérdemű Beregszászban. A Richard Bach Jonathan, a sirály, Viktor Pelevin Remete és Hatujjú című novellája, valamint George Orwell Állatfarm című művei alapján színpadra állított darabban arra a kérdésekre keresik a választ, hogy mi áll az emberi tévedések eredetének hátterében. De a nemzedéki tapasztalat hasztalanságának okát is kutatják a művészek. Az előadásban felidézik az ember életének különböző szakaszait, azok sajátosságait. A néző szeme előtt megelevenednek a gyermek- és időskor jellegzetességei is.

A tragikomikus hangvételű előadás egy üzemben játszódik. A hangosan dübörgő szalagsor mellett nagyon sok tojás, szalmabálák, gyári eszközök között, vagyis realisztikus környezetben filozofikus hangvételű párbeszédek hangzanak el. Hogy pontosan kik beszélgetnek az előadás alatt, azt nem tudjuk, a szereplők kilétére a nézőnek magának kell rájönnie.

– A Remete és Hatujjú című darabot a tervek szerint november 3-án, pénteken Nagyszőlősön, december 10-én, vasárnap Munkácson mutatja be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, úgyszintén a KMKSZ szervezésében. Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott – közölte Molnár László.

November 5-én, vasárnap a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabot Dercenben élvezheti a közönség.

A kétrészes vígjátékban egy három napja tartó mulatozás kellős közepében találja magát a néző. A vidéki kisbirtokos kúriájában sokan élvezik a vigadalmat, ám a háziasszony megelégeli a féktelen mulatozást és a vele járó tékozlást, ezért visszaköltözik a nénikéihez. Miután a férj hiába igyekszik megbékíteni és hazatérésre bírni makacs feleségét, úgy dönt, egy közeli kocsmában fogja húzatni a cigányokkal...

A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak az előadásokra.

Rehó Viktória