Új út épült a Kárpátokban

2017. október 22., 15:27 , 876. szám

Elkészült az az új erdei út, amely Kárpátalja Técsői és Rahói járásait köti össze, lényegesen lerövidítve az utazást a két régió hegyek által elválasztott települései között – jelentette az UNN hírügynökség.

A Kárpátok hegyvonulatait átszelő út rekordidő, három hónap alatt készült el, s részben egy első világháborús hadiút nyomvonalán halad.

„Az új út erdészeti célokra épült. A munkálatok 2017 júliusának közepén kezdődtek. Az út hossza 3,1 km. Megépítésének célja először is összekötni a hegyvidéki Rahói és Técsői járásokat, másodszor tűzvédelmi és erdészeti intézkedésekre fogják használni” – mondta el Mihajlo Bihun, a bruszturai erdészeti és vadgazdaság igazgatója, hozzátéve, hogy az utat saját erőből, megközelítőleg egymillió hrivnyából építették meg.

Míg korábban 210 km-t kellett megtenni ahhoz, hogy eljussunk a técsői járási Bruszturából (Lopuhiv) a rahói járási Kőrösmezőre (Jaszinya), ezentúl már csak huszonkettőt. Az út meglehetősen nedves területen át vezet, ezért részben fával burkolták.

Az út részévé válik a Kárpátokon átvezető turistaútvonalaknak. Nyitva áll a turisták és a helyi lakosság előtt egyaránt, korlátozásokra legfeljebb fokozott tűzveszély idején, illetve a rossz időjárási viszonyok miatt lehet számítani.

(unn.com.ua/Kárpátalja)