Népművészet és emberi kapcsolatok

2017. október 25., 09:38 , 876. szám

A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének jóvoltából a múlt héten kétnapos kárpátaljai turnéra érkezett a Hencida Népművészeti Egyesület és a Cifra Műhely Egyesület, ez utóbbi a Magyar Köztársasági Elnöki Hivatal támogatásával.

A Hencida Népművészeti Egyesület civil szervezet, melynek célja a Kárpát-medence néptánc- és népművészeti örökségének megismerése, bemutatása és terjesztése.

– A valóságban mindez mélyebb tartalommal bír számunkra: a népművészet eszköz, a közösség cél és megtartó erő, az örökség, ami összeköt, a misszió felelősség és küldetés – vallják az együttes tagjai. – A 2008-ban indult néptánckör kezdetekben a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból Budapesten továbbtanuló, néptánc iránt érdeklődő fiataloknak adott lehetőséget a közösségi lét együttes megélésére. Az elmúlt években folyamatosan formálódott a csoport, de a kezdeti cél mindig előtérben maradt. Egyre nagyobb igény merült fel aziránt, hogy ne csak közösségünkben, hanem szélesebb körben adjunk lehetőséget kultúránk megélésére – mondták az anyaországi vendégek.

Közösség, tánc, barátok, szórakozás, értékteremtés, jókedv – röviden így lehetne leírni mindazt, amit a Hencida tesz, vagy nézzünk néhány számadatot róluk: 186 hencidás 33 településről 189 hencidás program keretében 180 táncházat tartott, amit 492 táncpróba előzött meg.

Pénteken látogatásuk első helyszíne a Salamoni Általános Iskola volt, ahol kézműves-foglalkozást tartottak, énekeket tanítottak és táncházat szerveztek.

– Páratlan élményben volt részünk mind tanárként, mind diákként: a magyarországi Hencida Népművészeti Egyesület 30 fiatal tagja Nagy Bercel kíséretében látogatott el hozzánk – tájékoztatta lapunkat Leskó-Kovács Nóra igazgató. – Vendégeink néptáncokra, népdalokra, mesékre, nemezelésre és zsinórsodrásra tanították iskolánk apraját-nagyját. A magával ragadó lendület, mégis bensőséges és családias közös produkció maradandó élmény lett számukra. Nagyon tetszett, és minden foglalkozásban szívesen részt is vettünk. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes programmal érkeztek. A tanárok is részt vettek a táncházban és a kézműves-foglalkozáson.

Az egyesület ezután a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba utazott, hogy vidámságot vigyen a gyerekek hétköznapjaiba. Látogatásuk harmadik állomása a Császlóci Gyermekotthon volt, végül este a Ráti Szent Mihály Gyermekotthonba érkeztek.

Bíró Máriától, a gyermekotthon vezetőjétől megtudtuk, hogy a Hencida először látogatott el hozzájuk 2 napra, de barátként búcsúztak.

– A mi gyerekeink nagyon barátkozóak. A vendégek művészek, finomlelkű fiatalok, akiknek más az értékrendjük, mint az átlagos fiataloknak. Ezt jó volt látni, és kértük is, hogy maradjanak meg ilyennek, nehogy elvigye őket a világ sodrása – mondta az otthon vezetője. – Napjainkban nem mindenkit érdekel az árva gyermekek sorsa, élete, de ők azzal, hogy beszélgetnek velük, engedik, hogy a gyerekek elmondják, amit el szeretnének mondani, szinte bekapcsolódnak az életükbe. A táncon és a népzenén túl ez a találkozás emberi kapcsolatokról is szólt.

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület a 2009-es évben alakult Győrben egy civil kezdeményezésnek köszönhetően. Tevékenységük nagyon szerteágazó, a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzésére, ápolására és feltárására irányul.

– Megalakulásunk alapját az a teljes cifraszoba-bútorzat, valamint szőttes képezi, amely Erdélyből, Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik. A bútorzat egy család hagyatéka, amely már nem illett bele az új családi ház képébe. Azóta számos helyen fordult meg Magyarországon és határainkon túl is. Fontos számunkra, hogy a mai globalizálódó, felgyorsult világban ne menjünk el az igazi értékek mellett.

Pénteken a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskolában tartottak táncházat és kézművesprogramot. Közel 60 gyerek vett részt a nemezelésben, festett, rajzolt, applikált és készített tárgyakat kukoricacsuhéból – tájékoztatta lapunkat Szaniszló Marianna szervezőpedagógus.

Szombaton a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonban tartottak táncházat és kézművesprogramot, hogy az ott élő gyermekeknek, fiataloknak nyújtsanak kulturális kikapcsolódási lehetőséget, vidámságot, jókedvet vigyenek a gyerekek életébe.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke elmondta, hogy a Cifra Műhely mindkét gyermekotthonban 5 éve visszajáró vendég, a gyerekek már személyes ismerősként nagyon várják, mikor jönnek, mert olyankor táncház van, kézműveskednek, amit élveznek. A jókedv mellett minden alkalommal támogatást is hoznak. Ezúttal is így történt.

– Nagyon fontos az az odafigyelés, amit a Kárpátalján élők iránt tapasztalunk a részükről. Ezekből a találkozásokból mindannyian épülünk, mert az összefogás erejét érezzük benne – emelte ki az elnök asszony.

Rehó Viktória