Vita a zápszonyi földek bérbeadásáról

2017. október 25., 15:49 , 876. szám

A Beregszászi Járási Tanács 7. ülésszakának 13. plenáris ülését tartották október 20-án, amelyen a 34 képviselőből 27 volt jelen. A Sin József elnök vezetésével megtartott plenáris ülésen döntöttek a képviselők a beregszászi Aranykalász üzletház emeleti részének eladásából befolyt összeg sorsáról, több község óvodájának és iskolájának összevont oktatási-nevelési komplexummá szervezéséről, a beregszászi tüdőkórház megszüntetéséről, a jánosi szemétfeldolgozó üzem továbbépítéséről, az elkerülőút nyomvonalának módosításáról, összesen több mint húsz kérdésről.

A beregszászi Aranykalász üzletház emeleti részén levő járási tulajdonrész értékesítéséből befolyt több mint egymillió hrivnyát a Beregszászi Járási Tanács az egészségügyre és fűtés-korszerűsítésre fordítja. A képviselők megbízták a tanács vezetőit azzal, hogy a Jánosi területén részben elkészült hulladéktároló és -feldolgozó üzem még megépítésre váró üzemegységei tervdokumentációjának elkészítése során képviseljék a járás érdekeit. A képviselők elfogadták a Beregszászi Járási Kórház Tüdőbeteg-gondozó Osztályának megszüntetéséről szóló rendeletet. Ezentúl, ahogy eddig is, a kórházban zajlik majd a tüdőbetegek kivizsgálása, a gyógykezelés viszont Ungváron folyik majd. Ez az intézkedés jelentős anyagi terheket vesz le a járási költségvetés válláról.

A Tanács újból módosította a Beregszászt elkerülő út megvalósításával kapcsolatos programot, valamint több járási gazdasági és szociális programot.

Döntés született arról is, hogy Sárosoroszi, Csetfalva, Rafajnaújfalu és Hetyen községekben összevont oktatási-nevelési komplexummá szervezik a helyi iskolákat és óvodákat. Bátyúban a szülők kérésére a középiskolában nyitnak óvodai csoportokat.

A Borzsova község új határairól szóló rendeletet elfogadta a járási tanács, viszont a Zápszony község határában lévő 16 hektáros földterület hosszú időre történő bérbeadásával kapcsolatos kezdeményezést nem támogatta a képviselők többsége. Az utóbbi ügyben Natalija Hrab, a Porosenko-blokk képviselője, Bakta korábbi polgármester asszonya magyarázatot kért Sin Józseftől, a Beregszászi Járási Tanács elnökétől azzal kapcsolatban, hogy miért tartózkodtak az ügyben tartott szavazáskor a magyar pártok frakcióinak képviselői. Sin József elmondta, hogy semmilyen információt nem kaptak a frakciók azzal kapcsolatban, hogy milyen földeket, kiknek és milyen célból akarnak huzamosabb időre bérbe adni. Zápszony járási képviselője, Csatáry Zsolt kijelentette, hogy ő sem tud az ügyről. Bacskai László, Zápszony polgármestere nem tájékoztatta a tanácstagokat az ügyben, inkább távozott a teremből.

A járási tanács vezetői, valamint Petruska István, a Beregszászi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke biztosították Natalija Hrab képviselő asszonyt arról, hogy ha tisztázódnak a zápszonyi földbérleti ügy részletei, akkor a magyar frakciók is támogatni fogják azt, amennyiben megbizonyosodnak majd arról, hogy az ügylet Zápszony lakosságának érdekeit szolgálja.

dózsa