Az elsősegélynyújtást népszerűsítették Kárpátalján

2017. november 1., 11:57 , 877. szám

A kárpátaljai magyar iskolákban oktattak elsősegélynyújtást október 23. és 28. között a magyarországi Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány önkéntesei. Az elmúlt héten több mint 1000 diáknak és pedagógusnak tanították meg az alapszintű újraélesztést.

Az alapítvány elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az elsősegélynyújtást, ezzel kapcsolatos szakanyagokat készítsen, oktatásokat és versenyeket szervezzen. Ennek fényében az elsosegely.hu támogatásával 2017 októberében Kárpátalja több iskolájában az Alternatív Közgazdasági Gimnázium önkénteseivel oktattak elsősegélynyújtást.

Ellátogattak a Csongori Általános Iskolába, a Nagydobronyi Református Líceumba, a Nagydobronyi Középiskolába, a Munkácsi Szent István Líceumba, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolába, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, a Tiszakeresztúri Oktatási-nevelési Központba, a Benei Oktatási-Nevelési Intézménybe, a Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskolába, a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskolába, a Beregszászi 3. Sz. Zrínyi Ilona Középiskolába és a Beregszászi 6. Számú Általános Iskolába.

A diákok, pedagógusok, iskolai dolgozók és szülők az újraélesztési ismeretek mellett megismerkedhettek a légúti idegentest eltávolításával, továbbá baleset-szimulációs bemutató keretében a leggyakoribb sérüléstípusokkal és azok ellátásával. A felnőttek alapszintű segélynyújtói képzésen is részt vehettek. Az alapítvány oktatási segédeszközöket (elsősegély-munkatankönyveket és kötszereket), valamint elsősegély-felszereléseket adományozott egyes iskolák számára.

A statisztikák szerint az emberek többsége nem mer semmit tenni, ha baj van: hat emberből öt inkább a telefonját veszi elő, vagy másokat kér meg, hogy segítsenek, csupán egyetlen ember próbálkozik meg elsősegélynyújtással. Remélhető, hogy a mostani elsősegélynyújtási képzés nyomán javul majd ez a statisztika.

VE