Valami most kezdődik el…

Gólyabál a Rákóczi-főiskolán

2017. november 1., 09:30 , 877. szám

Október 26-án hivatalosan is a diáksereg tagjaivá avatták a II. Rákóczi Ferenc Kár­pátaljai Magyar Főiskola gólyáit a főiskola Hallgatói Önkormányzata (HÖK) által szervezett gólyabálon.

A jelenlévőket, különös figyelemmel a gólyákra, elsőként Beke Mihály, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja köszöntötte, hangsúlyozva, milyen fontos esemény egy fiatal életében, amikor elkezdi felsőfokú tanulmányait, hiszen ekkor lendülnek neki az életnek. Székelyföldi származásúként pedig kiemelte: átérzi az anyanyelven történő tanulás fontosságát, melynek a jelen időkben különösen nagy értéke van.

Bodor Dominik, a HÖK elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy a gólyabál minden elsős életében fontos esemény, amikor életükben valami lezárul, s egyúttal valami új veszi kezdetét – gólyákból az intézmény egyenértékű hallgatóivá válnak. S itt kell kamatoztatni mindazt, amit a diákok a középiskolákból, líceumokból magukkal hoznak, hogy aztán az élményeken túl sok-sok tudást is szerezzenek a főiskola hallgatóiként.

A gólyabálra készülve a HÖK minden évben meghirdeti A főiskola legjei szavazást, melynek eredményeit most is a gólyabálon ismertették. Idén tanár kategóriában a legsegítőkészebb, legsármosabb, legcsinosabb, legszigorúbb és leglazább, hallgató kategóriában pedig a legcsinosabb, legstréberebb, legviccesebb és legkreatívabb címekre szavaztak a diákok. További érdekességként bemutatták a II. Kárpátaljai Magyar Diáktáborról készült kisfilmet, mely bizonyította, hogy a beregszászi és az ungvári gólyák semmilyen fáradalomtól nem riadnak vissza, ha bulizásról és versenyről van szó.

A görögkatolikus egyház képviseletében Szabó Viktor beregszászi görögkatolikus áldozópap adott áldást a fiatalokra, akik Viktor atya ösztönzésére kéz a kézben imádkozták el a Miatyánkot. Az áldást követően a gólyák fogadalomtétele következett Kovács András első évfolyamos hallgató vezetésével. A jelen lévő gólyák esküvel fogadták, hogy minden határidőt, előadást, gyakorlati órát, beadandót a lehető leglazábban kezelnek, hogy a felsősöket illően köszöntik, s hogy tanáraikat órák után eredeti lelki állapotukban juttatják vissza tanszékeiknek. A diákok esküjét a HÖK tagjai a reményt jelző zöld szalag feltűzésével pecsételték meg.

A gólyabálon jelen volt több anyaországi és kárpátaljai diákszervezet képviselője, így Veres Márton, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöki megbízottja, Czirbik Dávid, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Jancsó András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara hallgatói önkormányzatának elnöke, Krámos Dániel, az Ugar Egyesület elnöke, Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének jelenlegi, és Bogáthy Boglárka, a szövetség leköszönt elnöke, Hudák Attila, a főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiuma hallgatói önkormányzatának jelenlegi elnöke, ill. Molnár Attila leköszönő elnök.

A gólyabáli mulatságot az elsősök tánca nyitotta meg, majd az est további részében a Két Kanál együttes zenélt, éjfél után pedig Balogh István DJ pörgette a bulit a legújabb zenékkel.

Espán M.