Nyugdíjemelés: közel ötmillió nyugdíjasnak 200 hrivnyánál kevesebbel nőtt a jövedelme

2017. november 2., 08:39 , 878. szám

Már októberben elvégezték a nyugdíjak átszámítását a nyugdíjreform alapján, s a 10,2 millióból 4,795 millió nyugdíjas esetében az illetmény emelése nem haladta meg a 200 hrivnyát – jelentette az UNIAN hírügynökség a Szociálpolitikai Minisztérium tájékoztatása alapján.

További 2,069 millió nyugdíjasnak 200 és 500 hrivnya közötti összeggel nőtt az illetménye. Ötszáz és ezer hrivnya közötti a nyugdíjemelés mértéke 1,2 millió ellátásra jogosultnál. Az ezer hrivnyát meghaladó emelésre 2,0698 millió nyugdíjas számíthat.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács október 3-án elfogadta a nyugdíjreformot, a törvény október 11-én lépett életbe. A jogszabály új követelményeket támaszt a nyugellátásra jogosító biztosítási időt illetően, s egyben módosítja a nyugdíjak kiszámítására alkalmazott képletet. A törvény elfogadását követően Volodimir Hrojszman kijelentette, hogy a jogszabályi változások kiegyensúlyozottak, s lehetővé teszik a nyugdíjasok életminőségének javítását. A reform végrehajtása egyik feltétele volt az Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti együttműködésnek, miután az IMF a Nyugdíjalap hiányának csökkentését szabta Ukrajna további hitelezésének egyik feltételéül.

(unian.ua/Kárpátalja)