Idén már 11 halálesetet okozott a botulizmus

2017. november 17., 19:39 , 880. szám

Ukrajnában az év eleje óta 112 esetben jelentettek botulizmus okozta ételmérgezést – a hírről beszámoló UNIAN hírügynökséget a Betegségfelügyeleti és Monitoring Központban arról tájékoztatták, hogy a szóban forgó esetek következtében 132 személy betegedett meg, közülük 11 meghalt.

Bár 2017 még nem ért véget, a károsultak száma máris lényegesen nőtt 2016-hoz képest. Tavaly Ukrajnában egész évben 90, a botulizmus kórokozója által kiváltott ételmérgezéses esetet jelentettek, amelyekben összesen 119 személy volt érintett, s ezek közül 12 eset bizonyult halálos kimenetelűnek.

A hírügynökség tájékoztatása szerint idén 80 beteg fogyasztott házilag készített élelmiszert, kereskedelmi egységekben vásároltat 35, ismeretlen eredetűt 10, engedéllyel nem rendelkező kereskedőhelyen (spontán piacokon stb.) vásároltat pedig heten.

Az UNIAN szerint a korábbi években alig volt rá példa, hogy élelmiszeripari vállalatok által gyártott termékekkel legyenek összefüggésbe hozhatók a botulizmus okozta megbetegedések, vagy legalábbis olyan egyedi esetekről volt szó, amelyeket rendkívüli eseményekként kezeltek az országban. Jelenleg ugyanakkor a botulizmus okozta megbetegedések elszaporodása az élelmiszeripari vállalatok termékeinek fogyasztásával hozható összefüggésbe – mutat rá a hírügynökség.

(unian.ua/Kárpátalja)